donderdag 6 juni 2013

Enquêtecommissie Fyra presenteert dreigrapport

Enquêtecommissie Fyra presenteert dreigrapport:
Voorzitter Arie Slob van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar de Fyra heeft vannacht het rapport ‘Cultuuromslag of je kop eraf’ gepresenteerd. In het rapport staan de nodige dreigementen en aanbevelingen voor zowel de NS als het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Volgens Slob bevat het rapport harde woorden, maar was dat gezien de ernst van de situatie onontkoombaar. “Het is cruciaal dat men inziet dat er iets moet veranderen in het beleid. Dat is ook in het belang van de veiligheid van staatssecretaris Mansveld en haar familie.”
De commissievoorzitter pleit voor enkele stevige maatregelen. “Dit vraagt om een meer zorgvuldige afweging van alle bestuurders in de besluitvorming bij grote infrastructurele projecten. We zouden het als commissie betreuren als beleidsmakers straks een pink moeten missen.”
De NS krijgt het advies voortaan onderling beter te communiceren en een cultuuromslag tot stand te brengen. Slob: “De commissie heeft er alle vertrouwen in dat de nieuwe topman Harald Kouwenaar deze veranderingen kan realiseren. Al is het maar omdat wij weten waar zijn kinderen naar school gaan en hij ze vast niet in een plas bloed terug wil vinden. Dit heeft hij ook tegenover de commissie bevestigd.”
De commissie-Slob is in totaal enkele dagen bezig geweest met het achterhalen van de woonadressen van de bestuurders die verantwoordelijk waren voor de Fyra. Slob: “Hierdoor konden we in onze conclusie zeer gerichte aanbevelingen doen aan de betrokkenen.”
CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is gematigd positief over de conclusies van het rapport. “Allereerst mijn complimenten voor het harde werk van de sympathieke leden van de commissie. Het rapport biedt een perspectief voor het openbaar vervoer en een constructief debat zonder bloedvergieten. Dat laatste was een nadrukkelijke voorwaarde van de CDA-fractie.”
Staatssecretaris Mansveld heeft aangifte gedaan van het rapport.