...
De toon van Wilders past in de ontwikkeling die het politieke debat de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. "Vroeger ging het nog echt over de inhoud en over beleid. Nadeel was dat die debatten tergend saai waren. Sinds ongeveer vijftien jaar is het debat steeds maar dommer geworden."
Heel gek vindt de historicus deze ontwikkeling niet. "Het is een feitelijke constatering dat de helft van dit land achterlijk is. Dat heeft met luiheid te maken. Luiheid om je kritisch te verdiepen in de inhoud."
...
Van Lienden stelt dat deze "gedesillusioneerde kiezer" afhaakt omdat hij zich niet vertegenwoordigd voelt. "Hij probeert het nog bij protestpartijen als de PVV, SP of 50Plus, maar komt er dan snel achter dat zij niet aan de knoppen draaien. Die staan aan de zijlijn te roepen, zonder dat er wat gebeurt. Tegelijkertijd zijn het de gevestigde partijen die verder regeren, zonder rekening te houden met het feit dat er groepen mensen zijn met andere opvattingen", stelt hij vast.
"Wat gebeurt is dat die kiezer zich afkeert van de politiek. Zij hebben het gevoel dat hun stem niet meer gehoord wordt in het parlement. Dat is een spanning op ons democratisch bestel. In abstractie is dat de kern van het betoog van Wilders, volgens mij."
"
'via Blog this'
http://www.vluchtelingenwerk.nl/sites/public/Vluchtelingenwerk/Publicaties/attachments/VLUCHTELINGEN%20IN%20GETALLEN%202014%20definitief.pdf
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/09/12/saoedie-arabie-claimt-25-miljoen-syrische-vluchtelingen-te-hebben-opgevangen/
Voor vergelijkingen in de geschiedenis kan men terugkeren naar de grote volksverhuizing tussen 375-550 of ten tijde van de nadagen van WW2, al naar gelang je politieke voorkeur.
Voor vluchtelingen is de oplossing veel duidelijker dan wat wij het probleem/crisis plegen te noemen, maar wie vraagt hun wat?
vluchtelingen: toen en nu |