vrijdag 6 juli 2007

staatsidee en memen

In primitieve gemeenschappen is degene die een sleutelrol speelt degene met de meeste vrouwen (of sexuele partners), en ook in de moderne maatschappij is voor het gewone gepeupel het een sociaal geaccepteerd idee dat hoe meer partners men had des te beter men het op de dansvloer doet, en dus succesvoller is. En dichterbij het middelpunt van die gemeenschap staat. Door de middelpuntvliegende kracht van die gemeenschap wordt de minder (sexueel) succesvolle medeburger naar de rand geslingerd. Dit geldt in alle instituten van de gemeenschap. Ook de media belichamen dit concept. Zo werkt de darwiniaanse evolutie in de gemeenschap.
En prostitutie is de epifanie ervan. De venietigende conclusie is dat alle rijkdom ook in het middelpunt van de gemeenschap belandt. Minder succesvol zal dus ook nooit rijk(er) worden als het alleen van werken moet komen.
De ellende met sociaal darwinisme is dat het kapitalisme niet alleen de armoede bestrijd maar met marketing ook de lelijkheid en daarmee een status quo schept.
Kapitalisme is ontmaskerd sociaal darwinisme en weinig stappen verwijderd van nazisme.
Indien men al het geld zou afschaffen veranderd dat niks aan de sociale constructie van de gemeenschap. Met het geld echter is vervreemding, productie en verscheidenheid mogelijk. Voor geld is bedrog handel. Met geld lijkt iedereen deel te nemen aan de gemeenschap zelfs degene die nog nooit een (sexuele) partner hadden (en darwinistich gezien zijn doodgelopen).
Met geld groeide het middelpunt en de rand van de gemeenschap, dat maakt geld zo succesvol. Dit menselijke construct dat we cultuur noemen heeft weinig anders zin dan de honger te stillen van de darwinistische tendenties die de gemeenschap bezit.
Wat is de waarde de medeburger die wel meeprosumeert maar geen nakomelingen creert voor de gemeenschap anders dan een kapitlistische?
Aangezien de minder succesvolle medeburger ook die burger zal zijn die in de lagere echelons van de maatschappij zit en daarmee linguistisch rauwer is dan de rijkere klasse zijn zij degene die de memen agregeren welke de maatschappij in essentie drijven zoals: sexisme, rascisme, ongeletterdheid en geweld etc.
De rijkere echelons agregeren memen door wetenschap, media, exploitatie en leger.
De fasen waarin de memen zich bevinden bepaalt de kristallisatiegraad van de maatschappij. De economische druk en verhitting bepaalt de fasen.
Onder enorme druk en verhitting is het mogelijk om meme(plexen) te creeren die hard zijn als diamant bv. Het goede, de waarheid en het schone. Deze replikators (meme) met de hun toekomende terminators (resp. het slechte, het valse en het lelijke) zijn zowel het agregaat van de culturele evolutie als een collectief dat geest creert, waarbij de gemeenschap als een organisme beschouwt moet worden en zijn instituten het DNA. De BV's en NV's zijn dan analogisch de mitochondrieen. En de individuen erin zijn slechts opslag en kopieermachines.
Met memen is alleen verstand hebben al genoeg om tot de gemeenschap te behoren.
En in het middelpunt zitten waarschijnlijke de betere replica's (bijbel, wetboek, grondrechten etc) en aan de rand de eeuwig te verbeteren duplikaten.
De vraag is ook wat een oorlog(s-meme) kopieert?
Dus van wie is dan bovenstaande meme?