maandag 29 november 2010

Hoe 250.000 geheime documenten werden gelekt - WikiLeaks - VK

Hoe 250.000 geheime documenten werden gelekt - WikiLeaks - VK: "Door het Amerikaanse leger wordt aangenomen dat de Amerikaanse soldaat Bradley Manning (22) de documenten heeft gelekt. Manning zit al negen maanden in eenzame opsluiting in een cel. De voormalig veiligheids-analist wordt beschuldigd van het illegaal downloaden van geheim materiaal, terwijl hij werkte op een legerbasis nabij Bagdad.

Ook zou Manning verantwoordelijk zijn voor het lekken van de video van een Amerikaanse helikopter die het vuur opent op burgers in Bagdad en het lekken van geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Zaken die eerder verschenen op WikiLeaks en voor veel ophef zorgden.

Het verkrijgen van die geheime informatie was volgens Manning 'kinderlijk eenvoudig', zo schreef hij aan een andere hacker in openbaar gemaakte chatgesprekken. 'Ik ging naar de computer met een CD-RW waar iets als Lady Gaga op stond. Dan verwijderde ik de muziek en zette er met een zelf geschreven split-file allemaal geheime documenten op. Ondertussen bleef ik opvallend meezingen met een nummer van Lady Gaga. Niemand vermoedde iets.'"