dinsdag 3 december 2013

'We geloofden dat wij het internet gebruikten, maar internet gebruikt ons' - Bart Smout - VK

'We geloofden dat wij het internet gebruikten, maar internet gebruikt ons' - Bart Smout - VK: "Misschien gaat het ook allemaal wel te snel. Internet is lange tijd het beloofde land geweest. Een beetje zoals Amerika ooit was. Internet was een vrij land waar iedereen zijn geluk zou vinden. Het zou kennis wereldwijd toegankelijk maken. Het zou wereldwijd mensen met elkaar in contact brengen. Het oversteeg de bekrompenheid van nationalisme. Het kon zelfs leiden tot meer democratie. Weet u nog hoe er in 2011 enthousiast werd geschreeuwd dat het aftreden van Mubarak zonder social media misschien nooit had plaatsgevonden?

Nu blijkt steeds meer dat het beloofde land ook zijn schaduwkanten heeft. Lange tijd konden we geloven dat wij het internet gebruikten, maar nu moeten we erkennen dat het internet ook ons gebruikt. Het kan ons controleren, volgen, vastleggen. Op uiterst nauwkeurige wijze. Die omkering, dat is even wennen. Die moet indalen."


'via Blog this'

Internet was onderdeel van de communicatie revolutie, waarbij het zoals het nu blijkt niet meer gaat om wie de info uitkraamt maar via en in welk kanaal alle onzin gestapeld zit die over je wordt uitgestort. De contra-revolutie van de geheime diensten (en banken) is slechts een nieuwe stap van de media in de dialectiek van de discours.
Internet heeft als wezenlijk verschil met de offline wereld: het kompas, want het gaat alle richtingen tegelijk uit. Nu de schaduwkant belicht wordt, is het daarmee ook mogelijk geworden om de user aan de andere kant van je PC nooit meer te vertrouwen. Terwijl die nu juist al nooit aanwezig leek te zijn in het hele verhaal omdat het er alleen maar om ging wat er in het kanaal ligt.
Noord-korea's revolutie kampt met ditzelfde dialectisch euvel. Alle leden van de noord-koreaanse geheime dienst worden er dan ook op getraind niemand te vertrouwen, zelfs de grote leider niet. Ik kan het weten als voormalig lid van die dienst. Het zeven van onzin van zinnige informatie doen ze dan ook met 5000000 getrainde apen, die een schreeuw geven als er communicatie zonder bedrog plaats vind tussen twee users, dit komt ook maar zelden voor.