maandag 8 juni 2015

oxomo



Is europa nog een democratie met een grexit en brexit in het vooruitzicht. Deze twee naties maakten de grondslag voor de democratie als staatsbestel. Staat hun vertrek niet symptomatisch en allegorisch voor de stand in europa?
Terwijl in de antieke slavenmaatschappij de geboren slaaf willoos was en niet wist wat te doen zonder meester's wensen en bevelen en in de middeleeuwen de lijfeigene en horigen onwetend was door de te fantasierijke religie, is de vrije moderne burger slechts een economische unit voor een commercieel-politiek machtsblok zoals een G7 of G8 (vreemd genoeg ook zonder china!) er ons mee instemmen doet.
Voor de stam van nederlanders zal het BBP dit jaar dan met 2% groeien wat dan ook evenveel BBP is als het gehele BBP van 1964 toen we met 12 miljoen nederlanders waren. Behalve dus bij een grexit of brexit, of een terreuraanslag, of een ijslandse vulkaanuitbarsting.
Wat tevens betekent dat zelfs de DNB niet de formule heeft die de gehele economie beschrijft en voorspelt tot op micronivo dankzij het ontelbaar aantal benodigde variabelen, en mocht die formule in de toekomst wel bestaan dan waren we al die tijd slaven van zulk een wetenschappelijke wiskunstigheid en mocht het blijven bij zoeken naar zulk een formule (1, 2) dan zijn we slaven daarvan geweest, en dankzij iedere economische crisis zal zulk een zoektocht niet worden opgegeven zelfs al valt die in het domein van de allerlaatste wiskunstigste formules. Tot aan die tijd lijkt de burger net zo vrij als de handelsmarkt, prijswinst, verzekeringstoeslag en beurskoers onvoorspelbaar. Of totdat de klassenstrijd is gestreden.
Dat is de zin van onze moderne westerse cultuur.
Zo is er nog steeds geen website waar ik kan controleren of de per definitie onbegrijpelijke rekeningen die ik thuis gestuurd krijg ook transparant, rechtmatig en correct geconstrueerd zijn, en ik dus kan betalen met meer gezond verstand dan alleen maar op goed vertrouwen dat de berekening ervan klopt. Zulk een site was ook toch het eerste waar het grote publiek bij de introductie van internet aan dacht.

Dit bericht is tot u gebracht door oxomo, het wasmiddel dat alles corrigeert.
Zie alle berichten op ratserel.blogspot.com van juli tot en met nov 2012 in chromebrowser voor meer info.