vrijdag 7 november 2008

Volgens de Kondratieff-theorie dit jaar een beurscrash | Beleggen.blog.nl


grafiek van de AEX van de laatste 18 jaar. bron: http://www.belegger.nl/aandeel-AEX.historie
Volgens de Kondratieff-theorie komt dit jaar een beurscrash | Beleggen.blog.nl
Eigenlijk hebben we al een crash (en na die internetzeepbel lijkt alles wel een crash, 1998 is dan ook in de grafiek een uitzonderlijk jaar) en we zijn bijna weer bij het punt aanbelandt van 2003 toen de euro pas was ingevoerd, weet u nog? Maar zo slecht als we het hadden in het eerste helft van de negentiger jaren hebben we het nog steeds niet, u herinnert zich vast nog wel de vele bedelaars, dalozen en landlopers van toen op zoek naar werk, of anders de prijs van brood. waar zijn ze toch gebleven?

Een andere interessante vergelijking met dezelfde data is bovenstaande grafiek van het percentage verschil tussen de open en slot koers van iedere dag.
Die lange lijn naar beneden (-8,25%) in 2001 is op 10 september 2001, 1 dag voor het twin towers drama, toeval?
De ergste daling van de laatste tijd was op 28 september 2008, goed voor -9,48% en interlude tot meer onheil, dus...de media lult maar wat.
Ik weet nog goed hoe men bij de introductie van de AEX in 1983 vreesde dat de beurs teveel invloed zou krijgen op onze economie, maar men verzekerde ons dat er zulke mechanisme in het systeem waren ingebouwd dat een zulk iets hier nauwelijks gebeuren kon, het zou zelfs goed zijn voor onze economie, juist ja.
Heel mooi die hongergolf, en dan blijkt economie helemaal niet zo onvoorspelbaar.