zaterdag 28 juni 2014

Krijgen robots de broek aan in huis?

Krijgen robots de broek aan in huis? | nu.nl/weekend | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl: "

Blauw haar 

Socioloog Margo van Kemenade sluit zich daar deels bij aan. Ze promoveert momenteel aan de VU in Amsterdam met een zorgrobot en doet onderzoek naar hoe mensen zich verhouden tot robotica.

"Robots zullen mensen niet vervangen. Dat kunnen ze niet." Wel denkt Van Kemenade dat robots een stuk menselijker mogen worden, tot een bepaald punt. "Als ze té menselijk worden accepteren we ze niet. Daarom heeft de zorgrobot waaraan wij werken wel een menselijk gezicht, maar ook blauw haar en is hij kniehoog."

In de zorg wordt gewerkt aan robots die  ouderen die gevallen zijn in een stoel kunnen tillen en dementerenden helpen dingen te herinneren of assisteren bij het contact houden met familieleden. "Het doel is dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen", legt Van Kemenade uit.
"
...
Sociale gevolgen

Van Kemenade verwacht sociale gevolgen door de komst van robots in ons huis, maar ze ziet geen negatief effect. Huishoudelijk klusjes hebben een sociaal nut en menselijk contact kan door robots afnemen als niet meer het kind, maar de robot bij een dementerende moeder kijkt of alles goed gaat.

"Mensen zoeken sociaal contact in een andere vorm. Iedereen zei bij Facebook ook dat we geen contact meer zouden hebben. Ik heb meer vrienden dan ooit en opa en oma kunnen met hun kinderen aan de andere kant van de wereld praten."

'via Blog this'

Robots hoeven niet op mensen te lijken of slimmer te worden dan mensen, of slimmer dan de bovenstaande sociologe te zijn. Dat mensen in hun driften ook sex met robots willen zullen is toch wel een open deur en zullen daar ook bereid voor zijn om alles en iedereen voor te mishandelen om dat te bereiken, zelfs het idee van de domme robot is niet veilig in hun handen omdat sex in alle rekkelijkheid een mishandeling is. De weerstand tegen sex hangt af van de contact-erosie. Uiteindelijk is de wereld mishandeld met de sex omdat sex gebruikt wordt om te mishandelen. De enige robots die niet op mensen hoeven te lijken zijn robots die je baan kunnen kosten. Maar gelukkig heeft de sociologe dan nog haar facebookvrienden die blijkbaar wel PC vaardigheden hebben in tegenstelling tot mijn dementerende opa en oma. Bedankt dom onderzoek.

The party bot van Hubot