maandag 8 november 2010

Susskind–Hawking battle - Wikipedia

Susskind–Hawking battle - Wikipedia: "Holografisch Principe

Naast Black Hole Complementariteit introduceert Susskind het begrip Holografisch Principe, om te beschrijven waar de informatie in het zwarte gat zich bevindt en hoe deze is opgeslagen. Hij komt op dit idee tijdens een bezoek aan 't Hooft in Utrecht. De rand van het zwarte gat kan mathematisch beschreven worden als een hologram, waar alle informatie van dat zwarte gat in is opgeslagen. Behalve zwarte gaten, kan zelfs de rand van het hele universum als hologram worden opgevat. De hoeveelheid informatie die het kan bevatten is een bit per Planck oppervlakte (een Planck eenheid is 10-35 m.).

Voortbordurend op een artikel van 't Hooft [3] schrijft Susskind een artikel onder de titel 'The World as a Hologram'[4], waarin hij de mathematische grondslagen van zijn idee uiteenzet.

In de jaren 90 lukte het Cumrun Vafa om met behulp van de wiskunde van de snaartheorie een model te construeren om een zwart gat te beschrijven, waarin de informatie niet verdwijnt, maar aan de waarnemingshorizon blijft bestaan. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van begrippen als D-Branes en de Anti De Sitter (ADS) ruimte. De beschrijving van een zwart gat met behulp van een Anti De Sitter ruimte geeft een beschrijving van een zwart gat met een uitzondering: het zwarte gat verdampt niet. De fotonen aan de waarnemingshorizon vallen terug naar het zwarte gat, waardoor dit soort zwart gat niet verdampt."

so the matrix exists!!