dinsdag 20 maart 2007

cyclishe geschiedenis

het prachtigste bewijs van cyclishe geschiedenis komt vanuit amerika waar om de twintig jaar een amerikaanse president tijdens zijn ambsttermijn door dodelijke omstandigheden wordt getroffen.

D * William Henry Harrison (1841) [overleden als president, gestorven aan een verkoudheid opgelopen tijdens zijn eerste toespraak]
D * Zachary Taylor (1850) [overleden als president]
M * Abraham Lincoln (1865) [vermoord]
M * James Abram Garfield (1881) [vermoord]
M * William McKinley (1901) [vermoord]
D * Warren Gamaliel Harding (1923) [overleden als president aan een beroerte]
D * Franklin Delano Roosevelt (1945) [overleden als president]
M * John Fitzgerald Kennedy (1963) [vermoord]
A * Ronald Reagan [overleefde 30 maart 1981 aanslag op Reagan]
A * WTC? [11 sept. 2001 aanslag, maar met elk ander non-terroristies vliegtuig was de boel ook ingestort]
Clinton noch Bush als president zijn in dit rijtje terecht gekomen.
Het rijtje is niet volmaakt (of misschien daarom juist wel):
Een paar presidenten hebben een aanslag op hun leven wel overleefd, zoals Andrew Jackson in 1835, Franklin D. Roosevelt in 1912, Harry S. Truman in 1950, Gerald Ford in 1975 – één keer door Lynette Fromme en 17 dagen later door Sara Jane Moore. En uiteindelijk president Ronald Reagan in 1981 door John Hinckley.

Deze cyclus staat ook bekend als de vloek van Tecumseh

Of als men zijn gedachten dieper wil laten gaan: het verschil in stervensdata van john en bobby kennedy lag 5 jaar net zolang als de tweede wereldoorlog duurde.
Ze representeerde de generatie van die babyboom: de hippies (en daarmee de juvenalisering van de cultuur), waarbij de hoop die men gecreërd had om te vechten aan de stranden van normandië vermoord werd met john kennedy op 22 nov. 1963 (24 jaar eerder was -alleen- polen al gevallen) en de liefde die men nodig had om die oorlog weer te overwinnen werd ingeluid met de kogels waarmee bobby kennedy op 6 juni 1968 (24 jaar eerde begon op die dag de invasie in normandië) werd vermoord. Het was de oorlog die nog in de geesten van de mensen zat die ze heeft vermoord. Of probeerde Amerika hiermee zichzelf te vertellen wat ze waren misgelopen door de tweede wereldoorlog?
De daarop volgende studentenrevolutie en hete herfst was de apex van dat historisch besef. De oorlog moest zin hebben. Ook voor Europa.

Extrapolerend:
De drie niet geslaagde aanslagen rond 1978 op twee amerikaanse presidenten kan de aanleiding zijn dat men uiteindelijk maar een ander amerikaans symbool verwoestte: het WTC.
Dus rond 2020 mag men verwachtten dat een ander amerikaans symbool het onderspit delft.
Software die dit juist kan voorspellen op grond van datamining in de geschiedenis ontbreekt hier.