zaterdag 23 oktober 2010

Faqt: Weten Begrijpen Verbazen | Kwantummechanica niet fundamenteel?

Faqt: Weten Begrijpen Verbazen | Kwantummechanica niet fundamenteel?: "Een systeem dat zich precies zo gedraagt als een kwantumgolf duikt op in een vloeistof. En laat een reeds lang verworpen kwantuminterpretatie herleven.

Waarschijnlijkheidsgolven
Kwantummechanica kenteen zeer netelig probleem: de ineenstorting van de waarschijnlijkheidsgolf. Een kwantumdeeltje, zoals bijvoorbeeld een elektron is wazig: we weten bijvoorbeeld niet precies waar het zich bevindt. Zodra een meting wordt uitgevoerd aan het deeltje weten we plotseling precies waar het zich bevindt. We kunnen de precieze uitkomst van de meting niet voorspellen, alleen de waarschijnlijkheid van een bepaalde uitkomst. Er zijn allerlei zogeheten interpretaties bedacht (denk aan de Kopenhaagse interpretatie en de veelwereldenhypothese) om de totstandkoming van dit vreemde verschijnsel te verklaren, maar we zijn zeventig jaar later nog steeds niet veel verder dan toen de kwantummechanica voor het eerst volledig is opgesteld.

Pilot wave theorie
Een vroege interpretatie, bedacht door kwantumtheoreticus Louis de Broglie maar nu in de vergetelheid geraakt, is de ‘pilot wave’ theorie. Volgens deze theorie worden de deeltjes die we waarnemen meegevoerd op een onzichtbare kwantumgolf, een “verborgen variabele” theorie dus."