woensdag 10 november 2010

Enorme stroom van voor oerknal

Enorme stroom van voor oerknal

Mogelijk zijn nu voor het eerst sporen aangetroffen van het universum voor de oerknal.
De heersende kosmologische theorieën van dit moment gaan allen uit van een Big Bang, waarna een gelijkmatige uitzetting plaatsvond die alle eventuele rimpels vrijwel gladstreek. Helaas gooien waarnemingen aan verre melkwegstelsels roet in het eten.
Melkweg maakt deel uit van een enorme stroom
Nieuwe waarnemingen laten zien dat niet alleen onze eigen melkweg, maar ook meer dan vierduizend andere melkwegstelsels ten opzichte van de kosmische achtergrondstraling in ongeveer dezelfde richting bewegen.
Ander universum of overblijfsel van voor de oerknal?
Eerder werd gesuggereerd dat een andere universum een trekkracht uitoefende op deze melkwegstelsels. Astronoom Yin-Zhe Ma van de universiteit van Cambridge, de ontdekker van de stroom, vindt dit een gekunstelde verklaring. Het is, stelt hij, logischer om aan te nemen dat de stroom een overblijfsel is van de tijd van voor de oerknal dat niet door de snelle uitzetting van het heelal is uitgewist.


en in een engels science magazine:
Strange matter flow suggests inflation was incomplete: "New evidence for a mysterious flow of matter through the universe could change our view of the rapid expansion that occurred just after the big bang


"

en als de inflatietheorie niet meer klopt dan zitten de astronomen weer met het horizonprobleem opgezadeld, dat imho alleen kan worden opgelost als het hele heelal streeft naar atomaire verhoudingen ondanks de waarnemingen.