donderdag 3 maart 2011

AVRO komt met ‘Op zoek naar…Tanja Nijmeijer’

AVRO komt met ‘Op zoek naar…Tanja Nijmeijer’: "

De AVRO begint volgend seizoen een nieuwe editie van het succevolle programma ‘Op zoek naar…’. Dat maakte presentator en econoom Frits Sissing vandaag bekend. Sissing: “De musicale talentenshow Op zoek naar…Tanja Nijmeijer combineert het avontuur van Zorro, de creativiteit van Joseph en het engagement van Evita.”


In het eerste seizoen krijgen de twaalf kandidaten uitdagende en avontuurlijke opdrachten. Natuurlijk moeten ze een emotioneel bericht voor de familie inspreken, maar de kandidaten moeten ook bommen plaatsen, met beperkte middelen cocaïne produceren en poseren als lijk. Volgens Jan Rot, die momenteel schrijft aan FARC the Musical, ligt voor de nieuwe Tanja vooral de uitdaging om zacht doch verstaanbaar te zingen wanneer ze zich, omgeven door zwaarbewapende regeringstroepen, verstopt in de jungle.


De musical begint, heel herkenbaar, op het VWO in Twente. Tanja is slim, maar voelt zich niet thuis tussen de materialistische kinderen van de jaren negentig. In het lied ‘Maar er is toch meer’ bezingt ze voor het eerst haar verlangen naar hogere idealen. Die vindt ze tijdens een stage in Colombia, waar ze een korte en heftige amoureuze relatie heeft met haar wiskundeleraar Jesus. In het lied ‘Vertel me hoe de wereld werkt’ leert hij haar over de revolutie en hoe ze voor grote groepen mensen moet koken. Eenmaal aangesloten bij de FARC ontmoet ze veel mannen, maar ze roepen nooit dezelfde gevoelens op als Jesus. Wanneer ze besluit de revolutie op te geven om weer in zijn armen terug te keren, loopt ze in een hinderlaag van onverbiddelijke regeringstroepen. In het lied ‘Altijd op de vlucht’ zingt ze, terwijl ze haar laatste adem uitblaast, nog een keer voor haar ouders, Jesus en haar vaderland.


Musicalproducent Rick Engelkes kwam op het idee van de musical toen hij Tanja een lied voor haar ouders hoorde zingen op YouTube. “Deze vrouw heeft een stem als een nachtegaal, een eigen willetje, ze wijkt af van de gebaande paden, maar hecht ook enorm aan familiebanden. Dat ze ook nog eens veel avonturen beleeft maakt haar een ideale protagonist. Bovendien heeft het succes van Miss Saigon, Je Anne, Soldaat van Oranje en in mindere mate de Lion King bewezen dat musicals over oorlogssituaties ook commercieel succesvol kunnen zijn.”


"