maandag 19 december 2011

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il overleden :: nrc.nl

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il overleden :: nrc.nl: Volgens de staatstelevisie is “het fysieke en mentale harde werken” hem uiteindelijk fataal geworden. Hij zou afgelopen zaterdag tijdens een treinreis een hevige hartaanval hebben gehad. Gisteren is vast komen te staan dat deze hartaanval de oorzaak van zijn dood is, aldus staatspersbureau KCNA. Kim Jong-Il is 69 jaar oud geworden.

Kim Jong-Il had volgens geruchten al jaren te maken met hartproblemen en zou in 2008 al een beroerte hebben overleefd. De laatste maanden maakte hij echter een opvallend levendige indruk en bracht hij bezoeken aan onder meer China en Rusland en reisde hij ook veel in eigen land. De hartaanval van zaterdag zou ook zijn opgetreden na een werkbezoek.

Jong-Il kwam in 1994 aan de macht toen hij zijn vader, Kim Il-Sung, opvolgde. Zijn zoon, Kim Jong-Un, werd in september vorig jaar al aangewezen als opvolger. De zoon, ergens in de twintig, kreeg hoge functies. De verwachting is dan ook dat hij de begrafenis op 28 december zal leiden.


Ook vlak voor kerst, doet me denken aan dictator Ceauşescu.