maandag 16 juli 2012

Stopt radioactiviteit bij het absolute nulpunt?

Stopt radioactiviteit bij het absolute nulpunt?:
Bij het absolute nulpunt staat alles stil. Betekent dat ook dat radioactiviteit dan wordt stopgezet?
Stel dat je een radioactief deeltje afkoelt tot de laagst mogelijke temperatuur, -273 graden Celsius oftewel 0 Kelvin, het zogenoemde absolute nulpunt waarbij alles volledig stilstaat.* Vincent Chardome vraagt zich af: zou zo’n deeltje dan ophouden met stralen?
Voor het antwoord wenden we ons tot Reyer Jochemsen, als natuurkundige verbonden aan het Leidse Kamerlingh Onnes-laboratorium, dat al meer dan een eeuw onderzoek doet bij extreme kou. Jochemsen legt uit dat radioactiviteit niet stopt bij -273 graden. Temperatuur is namelijk een eigenschap die alleen betekenis heeft voor verzamelingen deeltjes. “Radioactiviteit wordt daarentegen uitsluitend bepaald door quantummechanische wisselwerkingen binnen één atoomkern. En in zo’n kern merk je niets van temperaturen daarbuiten. Tenzij je het hebt over 1 miljard graden of iets dergelijks.”
Het is overigens maar goed ook dat radioactief verval niet van temperatuur afhankelijk is, voegt Jochemsen toe. Anders zouden namelijk allerlei dateringsmethodes die gebruikmaken van het verschijnsel niet betrouwbaar zijn.
*In werkelijkheid is het niet mogelijk om iets tot precies 0 Kelvin af te koelen; zie bijvoorbeeld dit artikel op de site io9.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijk.nl!
Beeld: iStock