vrijdag 27 juli 2012

Experts waarschuwen voor gevaren van espresso snuiven

Experts waarschuwen voor gevaren van espresso snuiven:
Even een kopje Espresso snuiven om over de ergste vermoeidheid heen te komen: het lijkt misschien onschuldig, maar experts waarschuwen voor de gevaren van de nieuwe rage. Op lange termijn kunnen reguliere gebruikers ernstig verminkt raken aan neus, mond en gehemelte.
Koffie- en drugsexpert Fabio Fognini is dan ook niet blij met de razendsnel toegenomen populariteit van ‘The Italian High’: “We moeten naar een systeem waar winkels geen espresso met rietjes meer verkopen aan jongeren onder de 16.”
Waar het ‘cafésnorting’ tot voor kort slechts in zeer beperkte mate voorkwam, heeft de gewoonte vooral onder jongeren een wereldwijde vlucht genomen sinds filmster George Clooney in februari van dit jaar in een Starbucks-filiaal in San Francisco werd gespot terwijl hij een dubbele espresso door zijn neus haalde.
Critici als Fognini zien juist in het salonfähige van de ‘Black Goldrush’ een groot gevaar. Inmiddels verspreidt de GGD informatieve folders op scholen om het massale ‘pleurpompen’ een halt toe te roepen. Woordvoerder Kees van Dordt: “De eerste keer is de rush geweldig, eerst dat gloedhete gevoel in elke holte van je schedel, gevolgd door een enorme stoot energie. Als het bij eens per maand blijft zien wij ook geen probleem. Maar vooral de gemiddelde temperatuur van een espresso in combinatie met veelvuldig gebruik baart ons zorgen voor de gezondheid van de gebruiker op lange termijn.”
Van een verbod op ‘de ‘Elevato Nero’, voor kinderen onder de 16 lijkt het voorlopig niet te komen, minister van volksgezondheid Edith Schipper is stellig: “Op basis van vage hypotheses van een paar zelfbenoemde experts gaan wij geen verbod opleggen. Laten we bovendien de positieve gevolgen van snelle opname van cafeïne in de hersenen niet uitvlakken, als kinderen daardoor scherper aan hun huiswerk zitten winnen we daar als maatschappij op de lange termijn enorm veel mee.”