vrijdag 27 september 2013

appels en peren (in de winter)

Dit zijn de belangrijkste conclusies over het klimaat - Klimaatverandering - VK: "
•    De aarde warmt aantoonbaar op. De afgelopen drie decennia op rij waren warmer dan alle eerdere sinds 1850. Mogelijk was de periode 1983-2012 de warmste dertig jaar in 1400 jaar. De oceanen en de atmosfeer, sneeuw en ijs en de zeespiegel veranderen sneller dan in millennia hiervoor.
•    Hoogstwaarschijnlijk verandert de mens het klimaat sinds het midden van de vorige eeuw, via onze voortdurende uitstoot van broeikasgassen sinds 1750. Dat staat nog zekerder vast dan in de vorige rapportage AR4.
•    De opwarming van de aarde is rond 2100 waarschijnlijk meer dan 2 graden (vergeleken met 1850) volgens de meeste uitstootscenario's. Ook na 2100 gaat de opwarming door. "

Kleine IJstijd - Wikipedia: "Met de Kleine IJstijd wordt de relatief koude periode bedoeld die duurde van de vijftiende tot en met de negentiende eeuw. Gemiddeld lag de temperatuur tijdens de Kleine IJstijd in West-Europa zo'n 1 a 2 graden onder de waarden die tegenwoordig worden bereikt. Wereldwijd lagen de gemiddelde temperaturen 0,5 tot 1 graad lager dan tegenwoordig. Met "tegenwoordig" wordt hier de klimatologische periode 1960 tot 1990 bedoeld."


'via Blog this'
"
Gelukkig deed de mens er in de kleine ijstijd er al alles aan om een klimaatsverandering te voorkomen en daarom hebben we het nu wereldwijd 2 graden warmer dan toen. En we mogen nooit het harde werk vergeten van onze voorvaders in de kleine ijstijd omdat die 4 eeuwen lang gevochten hebben om ons klimaat. Ze hebben toen het grondplan gelegd voor onze huidige vooruitgang. Zulk een succes kan men toch niet zomaar van de kaart vegen, dat zou asociaal zijn.
Het klimaat regelen is dus een politieke keuze en geen thermostaatprogramma voor moeder aarde.
En willen we het warmer? Uiteraard, want we hebben recht op een zonnige oude dag op na een leven lang hard werken. Maar de grote energie consortiums zullen dit ten kostte van alles willen vermijden.

31-juni-1920

31-juni-1980