zondag 24 mei 2015

Deze man maakte van piekeren een way of life

Deze man maakte van piekeren een way of life:

Bron-Flickr-cc-Bark.png
Voor veel mensen is piekeren een nare en onvrijwillige bezigheid, maar dat hoeft het niet te zijn. In zijn boek Pieker Bewust beschrijft piekergoeroe Ernst Vugt een methode om het piekeren beter te integreren in het dagelijks leven. “Ik zie dat mensen steeds minder goed piekeren en daar maak ik me grote zorgen over, want dat is mijn werk.”

Het probleem met piekeren is dat mensen het uitstellen tot ze in bed liggen. Op die manier liggen ze uren te malen en hebben ze moeite om in slaap te komen. Volgens Vugt zit de oplossing daarvoor in een bewustere spreiding van het piekeren. “Als je ‘s ochtends voor het ontbijt direct al tien minuten piekert, dan hoeft dat ‘s avonds in bed niet meer.”

Het zijn deze fijne kneepjes van het piekeren die het leven beter maken. Ernst Vugt integreert het piekeren zelf in alle beslommeringen van zijn dagelijks leven. Zo piekert hij op de fiets, in de supermarkt, maar neemt hij ook op feestjes steeds vaker een momentje om even te piekeren. “Alleen zo kun je uitgroeien tot een echte piekerkoning. Op een gegeven moment is het routine geworden en hoef je er niet eens meer bij na te denken.”

Volgens Vugt zorgt zijn methode naast een betere nachtrust, ook voor efficiënter piekeren. “Als je ‘s avonds in bed gaat piekeren ben je vaak te moe om het goed te doen. Bij een betere verspreiding wordt het piekeren zelf ook beter. Je ligt dan niet meer de hele nacht over hetzelfde te peinzen. Het is de enige weg naar onbezorgd piekergenot.”