donderdag 28 mei 2015

Proef met basisinkomen voor 65-plussers mislukt

Proef met basisinkomen voor 65-plussers mislukt:



cc-flickr-boris-bartels.jpg


Het experiment met het basisinkomen voor 65-plussers is op een mislukking uitgelopen. Dat concludeert de Sociaal-Economische Raad in het rapport ‘Slecht idee’. Volgens de SER heeft het plan geleid tot een generatie van passieve en hulpbehoevende ouderen.

In 1956 startte het ministerie van Sociale Zaken een revolutionair pilot-project: een basisinkomen voor ouderen, de Aangeboden Onvoorwaardelijke Winst (AOW). Elke burger van 65 jaar en ouder kreeg gratis geld, zonder er iets voor te hoeven doen. De gedachte was dat mensen meer tijd overhouden voor vrijwilligerswerk en het oprichten van bedrijfjes wanneer ze verzekerd zijn van een inkomen. Zestig jaar later blijkt dat behoorlijk tegen te vallen: de meeste deelnemers aan het experiment zijn ziek, dood of werkloos.

SER-voorzitter Mariëtte Hamer noemt de uitkomsten rampzalig: “We zien dat vrijwel alle deelnemers direct stoppen met werken als ze een basisinkomen krijgen. De invoering van het basisinkomen heeft de meest onproductieve generatie voortgebracht sinds de invoering van de kinderbijslag. Overigens is dat dezelfde generatie. In dat opzicht zijn de resultaten desastreus. Het is jammer om te zien dat al dat gratis geld verspild wordt aan medicijnen, kunstheupen en luxe hartoperaties, terwijl het bedoeld was voor innovatieve start-ups.”

Minister Asscher van Sociale Zaken vindt de kritiek te makkelijk. Hij zegt dat de Aangeboden Onvoorwaardelijke Winst ook positieve effecten heeft gehad: “Je ziet dat meer dan de helft van de 65-plussers veel tijd besteedt aan hun kleinkinderen. Bij twintigers en dertigers ligt dat aantal veel lager omdat zij geen basisinkomen ontvangen.”

Vorig jaar schreef de SER al het vernietigende rapport ‘Weggegooid geld’, over het basisinkomen voor hoogzwangere vrouwen. De vrouwen in kwestie bleven wekenlang thuis op de bank liggen, zonder te investeren in de lokale economie.

"

De eerste nederlander met een basisinkomen van 1000 euro per maand voor een jaar lang heeft zich al aangediend: basisinkomen.nl, een zzp'er notabene.
In eindhoven heeft imand zich al verzekerd van 2 jaar lang een basisinkomen van 1000 euro per maand.
Linkse bezwaren tegen het basis-inkomen bestaan er ook, maar als men de huur of maandlasten hypotheek door de staat laat betalen (waardoor iedereen feitelijk gratis woont) bereikt men een beter effect, omdat men dan toch werken moet om te kunnen vreten.
Bovenstaande basisinkomens voor steunstrekkers zijn nadelig want ze moeten deze toch opgeven aan de bijstand met behoud van de sollicitatieplicht en men dus eigenlijk de staat steunt, in die zin is het al mislukt.
Voor AOW'ers in de bezette gebieden in Israel is bovenstaande fictie geen humor meer.