dinsdag 26 mei 2015

Nietzsche - Human, All Too Human (Full BBC Documentary)




Nietzsche in een notedop:
De echte mens is wreed, wat een wereld en vergissing is iemands eigennaam.
Alle mensen hebben liever kunstmatigheid, onechtheid en nep.
Denkende dat sex wreed is omdat het echt zou zijn blijkt echter zelfhaat te zijn omdat ze voor het geen respect hebben. Wanneer je gevoelens gereduceerd worden tot niets meer dan bevrienden of vreemdgaan waarmee je dan van jezelf wordt bestolen en je plaats, of wordt je dan geacht jezelf bestolen te hebben. Het is dan ook onduidelijk waarom de stommiteit van iemands gezelschap een genot of succes zouden moeten zijn als er geld mee is gemoeid.
Als gevangenen in Plato's grot waarin allerlei hedonistische dionysische feesten plaatsvinden en we met de rug naar de betaalmuur staan, geketend door de huur en andere financiele lasten, en we alleen echo's en schaduwen zien van Nietzsche's gedode god terugkerend naar de grot, ons wijzend op de bekemming van de christelijke slavenmoraal en de bevrijding van het appolonische zelf in de kunst en leugen van het filosoferen, en alleen verschijnen er toe doet.
Kortom, om het in termen van the matrix  (1999) te zeggen: Plato is the Machine en Nietzsche is Neo. En de laatste onwikkelingen wijzen erop dat we allemaal in Nietzsche's hoofd wonen omdat 'dark energy' en 'dark matter' waarschijnlijk niets meer zijn dan tijdpartikels. Sinds Nietzsches constatering dat we in de christelijke moraal niks te vertellen hebben en daarmee de kerk dus ook niets te vertellen heeft, mogen we ons afvragen of we wel deelnemens aan onszelf zijn in wetenschappelijke kwesties.