zondag 29 mei 2016

Met Trump komt het fascisme naar Amerika - NRC

Met Trump komt het fascisme naar Amerika - NRC: "Fascisme draait niet om beleid en politiek, maar om de sterke man – de leider aan wie het lot der natie wordt toevertrouwd. Donald Trump is zo’n man. Stel je de macht voor waarover hij als president van de VS kan beschikken. Met deze praatjesmaker bereikt het fascisme Amerika, schrijft Robert Kagan.

...

We moeten zogenaamd geloven dat de steun voor Trump voortkomt uit economische stagnatie of ontwrichting. Deels is dat misschien ook wel zo. Maar Trump biedt zijn aanhang geen economische remedies – zijn voorstellen veranderen per dag. Hij biedt veeleer een houding, een aura van botte kracht en machismo, een stoer dedain voor de subtiliteiten van de democratische cultuur die volgens hem en ook naar de mening van zijn aanhang tot nationale zwakte en onkunde hebben geleid.



Zijn onsamenhangende en tegenstrijdige uitspraken hebben één ding gemeen: ze provoceren en bespelen gevoelens van wrok en minachting, vermengd met vleugjes angst, haat en woede. Zijn publieke betoog bestaat uit het aanvallen of belachelijk maken van ‘anderen’ – moslims, Hispanics, vrouwen, Chinezen, Mexicanen, Europeanen, Arabieren, immigranten, vluchtelingen – die hij neerzet als bedreiging of als voorwerp van spot.



Zijn programma bestaat voornamelijk uit beloften om hard op te treden tegen buitenlanders en mensen met een kleurtje. Die zal hij het land uitzetten, buiten de deur houden, een toontje lager laten zingen, het een en ander betaald zetten of hun waffel laten houden.



Republikeinse politici zijn stomverbaasd over die tot dusver onbekende groep kiezers die hij heeft ‘aangeboord’. Maar hij heeft iets aangeboord waarvoor de grondleggers bij de stichting van de democratische republiek het meest bevreesd waren: de ontketende hartstochten van het volk in een ‘democratie van de straat’.

...

Wat deze mensen niet inzien – of niet willen inzien – is dat Trump als hij eenmaal aan de macht is hun en hun partij niets verschuldigd zal zijn. Hij zal de macht hebben gegrepen ondanks de partij, het Witte Huis in zijn gekatapulteerd door een massale aanhang die alleen hem toegewijd is. Inmiddels zal die aanhang ingrijpend zijn toegenomen. Op dit moment heeft minder dan vijf procent van de kiesgerechtigden op Trump gestemd. Als hij de verkiezingen wint, zullen zijn legioenen vermoedelijk een meerderheid van het volk beslaan."



'via Blog this'



De amerikaanse republiek staat dus op hetzelfde kruispunt als de romeinse republiek met generaal Gaius Marius zo'n 2100 jaar geleden. Ditmaal zijn de barbaren de vluchtelingen uit het midden-oosten en ook Trumps legerhervormingen waarbij het leger trouw zweert aan de president ipv. Amerika om de continuiteit van de democratie te verzekeren en zullen hem populair maken maar waarschijnlijk zal het leger hem voor het leven tot dictator kiezen, en alle presidenten na hem zullen de loyaliteit van het leger nodig hebben voor hun termijn als president. Eerst zijn echter wel nog de nodige nederlagen op het slagveld te verwachten, voordat ook Trump als krankzinnige sterft. Ave.