maandag 9 mei 2016

Offline als luxe - Tegenlicht

Offline als luxe - Tegenlicht: "Altijd en overal online. Dat klinkt mooi, maar heeft een keerzijde. Verlies van privacy, gebrek aan concentratie, minder oogcontact en zelfs fysieke klachten door allergie voor digitale signalen. Naarmate de digitale netwerken oprukken, zijn er steeds minder plekken waar je echt alleen kunt zijn. Offline zijn wordt een luxe. Waar kan dat nog? "



'via Blog this'



Goeie docu over de (ook fysieke) nadelen aan altijd online verbonden moeten zijn in het hedendaags surveillance kapitalisme waar grote bedrijven hun geld mee verdienen.
Helaas niet te bekijken op een lock down PC van de Amish. Het zijn ook de Amish die blijkbaar daarmee de vraag hebben kunnen beantwoorden of internet afleiding is of de persoon waarmee men internet. Net zoals google iedereen afleidt van hun ware bedoeling met hun gratis apps: data verzamelen over waarheen en met wat je wordt afgeleidt. Daarom kan het niemand verbazen dat al die would-be dictators in onze democratieen het afgeleide gepeupel weer in het gareel probeert te krijgen, by all means necessary. Dat al die gekozen dictators de massa eerst probeert af te leiden van de eerste beginselen van democratie en communicatie is gelukkig niet iedereen ontgaan. Het is ook veel beter je eigen verstand te gebruiken om te achterhalen dat je bedrogen met je verstand bent dan dat een programma je verstand bedriegt en je je verstand niet meer achterhalen kan.

Shoshana Zuboff on twitter
De bron van surveillance kapitalisme begon al in WW2 met goebbels maar ook in de post-war era waar het met boeken, films en documentaires, bevrijdingsdagen en oorlogsmusea een plezierige afleiding van de waan van de dag was en daarmee was de oorlog niet voor niks gestreden en heeft deze decennia durende misleiding dezelfde impact op de geestesgesteldheid van de mens heden ten dage als internet en de werkelijke nasleep van WW2 lag naast de politiek dan ook vooral in de entertainment.
Het moment dat cyber-afleiding ook misleiding is geworden ligt al achter ons.