dinsdag 15 maart 2011

Koude ster of hete planeet?

Koude ster of hete planeet?: "
Een ster, zo warm als een tropisch bad of een planeet, zo heet dat deze uit zichzelf al aangename temperaturen bereikt? De nieuwste ontdekking van infraroodtelescoop Spitzer, een gasreus zeven keer zo zwaar als Jupiter, is waarschijnlijk de missing link tussen planeet en ster.

De bruine dwergster, op 63 lichtjaar afstand van de aarde, wordt voorlopig aangeduid met de weinig poëtische naam WD 0806-661 B en staat op 2500 astronomische eenheden (een AE is de afstand aarde-zon, 150 miljoen km) van de A-ster, een witte dwerg. Toch heersen op de oppervlakte van deze dwergster met dertig graden boven nul, aardse temperaturen.

Een bruine dwerg in een baan om een witte dwerg. Bron: Gemini Observatory
Een bruine dwerg in een baan om een witte dwerg. Bron: Gemini Observatory

Bruine dwergen zijn gasbollen met te weinig massa om kernfusie in gang te zetten. Witte dwergsterren zijn het uitgebrande, witgloeiende restant van een ster met ongeveer de massa van de zon. Eigenlijk is zeven maal de massa van Jupiter te klein om voor ster door te kunnen gaan. Omdat het object te ver afstaat van zijn ster om zich uit een planetaire schijf te kunnen vormen (volgens de op dit moment populaire astrofysische modellen, althans; bijvoorbeeld Jupiter staat maar op enkele tientallen astronomische eenheden van de zon) wordt er toch van uitgegaan dat WD 0806-661 B een bruine dwerg is.

Onderzoekers denken door de ontdekking van dit mysterieuze object de invloed van de inwendige temperatuur op atmosferische patronen te kunnen vaststellen.

Het geeft ook exobiologen een nieuwe habitat voor leven om over na te denken. Wellicht komen er waterwolken voor en kunnen door het universum zwervende bruine dwergen, zwevende levensvormen die hierbinnen leven van inwendige energie voorzien.

Bronnen

Astronomical Journal Letters

New Scientist
"

Wellicht zijn zulke bruine dwergen met aardse temperaturen bronnen van panspermia