Onder druk van de internationale gemeenschap heeft de Canadese regering besloten om deel te nemen aan de wereldwijde economische recessie. De Canadese regering, bij monde van Minister Jim Flaherty van Financiën, liet gisteren weten ‘niet langer de ogen te sluiten voor de mondiale crisis en bereid te zijn een steentje bij te dragen.’
Ottawa presenteert vandaag haar plannen voor een gefaseerde invoering van een forse recessie. Nog in 2011 moet een begrotingstekort van 10% gerealiseerd zijn en de Canadese centrale bank zal de rente verhogen naar 5,5%. De regering onderzoekt de mogelijkheden om een zogenaamde ‘bubble’ in de huizenmarkt te creëren.
Flaherty vreest wel de terugkomst van het keynesiaanse mechanismen: “We zullen natuurlijk flink moeten investeren om het begrotingstekort te laten stijgen. Natuurlijk zijn we bang dat de economie op die manier juist een impuls krijgt, maar we hebben geen andere keuze. Door alleen te bezuinigen lopen de reserves op en komen we nooit in een geloofwaardige crisis.”
Mocht de relatief sterke Canadese economie deze klappen te boven komen, overweegt Flaherty een exportverbod op olie en houtproducten, de belangrijkste exportproducten van het land. In het uiterste geval overweegt het land om langjarig deel te nemen aan een NAVO-campagne tegen Iran.