maandag 25 juni 2012

Off the Grid

Off the Grid:
Bron: Holland Doc
Van de vijftig Amerikaanse staten zijn er 46 bijna failliet. Ruim dertien miljoen Amerikanen zijn werkeloos. Meer dan 49 miljoen mensen leven beneden de armoedegrens. Het nationale schuldplafond is recent verhoogd tot veertien biljoen dollar. Sinds de laatste financiële crisis is het vertrouwen in de federale overheid lager dan ooit.
Regisseur Alexander Oey reisde door de Verenigde Staten en filmde gemeenschappen die de zaken in eigen hand hebben genomen. In Great Barrington, Massachusetts hebben inwoners een eigen munt, de Berkshare, om minder afhankelijk te zijn van de dollar. In Colorado Springs heeft de lokale bevolking het recht om tegen belastingverhogingen te stemmen en vertrouwt het geheel op de private sector. In Austin, Texas zorgt radiopresentator Alex Jones sinds kort voor zijn eigen elektra- en watervoorziening. In Sandpoint, Idaho is de Amerikaanse droom onder de bezielde leiding van een boeddhistische burgemeester ingeruild voor duurzame oplossingen.
Al deze initiatieven zijn een manier om een beter leven te creëren in een tijd van grote onzekerheid. Mensen zoeken hun eigen Utopia buiten het financiële systeem en de overheid. Zijn deze gemeenschappen de juiste weg ingeslagen? Hebben ze werkzame alternatieven gevonden, terwijl overheden wereldwijd op een bankroet afstevenen?



Aanverwante informatie en artikelen:

-) Transition Towns Nederland 

-) Artikelen over lokale zelfvoorzienendheid door o.a. permacultuur

-) Nederlands gezin daagt bankenkartel uit

-) Bewustzijn over het bankensysteem groeit wereldwijd 

-) Hoe eerlijk is ons huidige economische systeem eigenlijk?