vrijdag 22 juni 2012

Clusterbommen waarschijnlijk niet goed voor gevoelige huid

Clusterbommen waarschijnlijk niet goed voor gevoelige huid:
Ontploffende clusterbommen hebben waarschijnlijk een nadelig effect op mensen met een gevoelige huid. Dat blijkt uit een studie van de Technische Universiteit Delft.
In het onderzoek werden mensen met een gevoelige huid herhaaldelijk blootgesteld aan clusterbombardementen. Hoewel de aard en ernst van de verwondingen per proefpersoon verschilde, kwam niemand er zonder kleerscheuren van af. Bij een controlegroep die niet gebombardeerd werd, overleed slechts één bejaarde man aan een hartstilstand.
Onderzoeker Jasper de Hen: “Uit verdere dermatologische tests bleek ook dat de energie die vrijkomt bij een explosie vaak ernstige brandwonden veroorzaakt. Het is voor mensen met een gevoelige huid zaak om ontploffende clusterbommen zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt als roodharige beter een dag in de brandende zon zitten, dan in de buurt van een clusterbom. ”
De Gezondheidsraad zegt kennis te hebben genomen van het onderzoek, maar ziet in de resultaten vooralsnog geen enkele reden voor alarm. Een woordvoerder: “Clusterbommen zijn op dit moment één van de weinige middelen die in een keer veel mensen kunnen bereiken. Het is onzin om die te verbieden. Als er verstandig mee wordt omgegaan, kan het over het algemeen weinig kwaad.”
De woordvoerder stelt dat men voor gebruik gewoon de bijsluiter goed moet lezen. “We zien ook geen reden om aan te nemen dat schadelijke effecten van een clusterbom voor iemand met een gevoelige huid, zoveel groter zijn dat het nodig is om de bijsluiter aan te passen. We moeten niet onnodig onrust veroorzaken.”
Jasper de Hen noemt de reactie van de Gezondheidsraad naïef. “Dit is het zoveelste onderzoek dat wijst op de mogelijke schadelijke effecten van clusterbommen. Op een gegeven moment kun je dan beter het zekere voor het onzekere nemen.”
Volgens De Hen hebben de ons omringende landen inmiddels hun maatregelen getroffen. “In Frankrijk is het gebruik van clustermunitie op scholen verboden, en in Israël en Afghanistan wordt alleen in uiterste nood gebruik gemaakt van het middel.”
De verhalen dat clusterbommen mogelijk kankerverwekkend zijn, kunnen nog niet worden bevestigd.