De legerleiders in Egypte hebben de opdracht gegeven om het parlement te ontbinden. Dit gebeurt in navolging van een uitspraak van het Egyptische Hooggerechtshof eergisteren. Die heeft de parlementsverkiezingen eind vorig jaar ‘ongrondwettelijk’ verklaard.
De rechters wilden door deze verklaring dat het parlement wordt ontbonden, iets waartoe het leger nu de opdracht heeft gegeven. Persbureau Reuters meldt dat veldmaarschalk Hussein Tantawi gisteren al een brief heeft verstuurd waarin staat dat geen enkel parlementslid nog toegang heeft tot het parlementsgebouw. Critici en activisten spreken sindsdien van een militaire coup, een stelling die hierdoor wordt onderstreept.
‘Kieswet in strijd met grondwet’
Volgens de voorzitter van het Hof, Farouk Soltan, was de kieswet die de verkiezingen in november mogelijk maakte in strijd met de grondwet. Soltan benadrukte toen dat de uitspraak bindend is en dat hij het uitschrijven van nieuwe verkiezingen overlaat aan de uitvoerende macht.De legerleiding beloofde na woensdag daarentegen wel dat de presidentsverkiezingen van dit weekend door zouden gaan en riep de Egyptenaren op te gaan stemmen.
De Egyptische bevolking mag vandaag en morgen naar de stembus voor de tweede ronde van de eerste presidentsverkiezingen in het land sinds de val van oud-president Mubarak. Twee kandidaten zijn nog in de race: oud-premier Ahmed Shafiq en de kandidaat van de Moslimbroederschap, Mohammed Morsi.
Het leger heeft steeds gezegd de macht op uiterlijk 1 juli aan de verkozen president over te dragen. Hoeveel macht de president uiteindelijk krijgt is echter nog onduidelijk.
‘Ongekende politieke crisis in Egypte’
Ook volgens onze correspondent Gert van Langendonck lijkt de beslissing van het Hof op een militaire machtsgreep, en stort Egypte hierdoor in een ongekende politieke crisis, zo schrijft hij vandaag in NRC Handelsblad:“De presidentsverkiezingen hadden al plaats in een juridisch vacuüm: de nieuwe grondwet die de bevoegdheden van de president moet vastleggen is nog niet geschreven. Maandenlang gekibbel over de samenstelling van de grondwetgevende vergadering heeft het werk vertraagd. Deze week was daarover een akkoord bereikt. Maar omdat een deel van de leden voortkomt uit een parlement dat nu onwettig is verklaard, is ook dat van de baan. Het is zelfs niet uitgesloten dat de kandidaatstelling van Morsi nog wordt aangevochten omdat die werd gesteund door parlementsleden die nu hun zetel kwijt zijn.”