zondag 5 juni 2016

het colosseum en romeinse rechtvaardigheid


Het colosseum was door 12.000 joodse slaven gebouwd in opdracht van Vespianus in 72-80 na chr. nadat de keizer hun tempel had geplunderd om de bouw van het amfitheater te Rome te bekostigen *.
Een romeins jaar* had ongeveer 130 feestdagen waarvan de helft gepaard ging met spelen in het colloseum. Als dus 6.000.000/(65*324)=285 doden in het colosseum per feestdag voor een duur van 324 jaar een waarheid zou zijn, dan zou dat evenveel slachtoffers zijn als Hitlers prestatie met het joodse vraagstuk.
Aangezien historici uitkwamen op 300.000-700.000 slachtoffers voor het colosseum tussen 80 tot 404 na Chr. lag het aantal doden per feestdag ergens tussen  de 14 en 33 personen wat nogal aan de lage kant lijkt mijn inziens, vooral als men hele krijgsgevangen stammen tegen elkaar liet vechten of hele christelijke parochieen aan de leeuwen voerde.
Ik vermoed dat Hitler ongewild de rekening heeft vereffend, maar misschien is 285 slachtoffers per feestdag wel aan de hoge kant.
En de gladiatorengevechten bestonden al langer dan het colosseum, en dus als men de aantallen neemt voor alle amphitheaters in het hele romeinse rijk zal zelfs het totaal van 285 slachtoffers per feestdag wel aan de lage kant zijn. Van de 238 bekende romeinse amfitheatertjes hebben de kleinere amfitheaters een aantal zitplaatsen van maar 20%  en een buitenomtrek wel 50%  en een arena van 60%  van het colosseum, en dus was het aantal slachtoffers ook kleiner was dan die van het colloseum. Dus dat is minimaal 2000 tot maximaal 4700 slachtoffers elke feestdag in de arenas in het hele romeinse rijk uitgaande van de cijfers van de historici voor het colosseum, en ligt het totaal ergens tussen de 87 miljoen tot 204 miljoen doden tussen 264 voor Chr tot 404 na Chr., oftewel 130.000 tot 305.500 doden per jaar en dat is een conservatieve en gemiddelde schatting.
De duitse vernietigingskampen hadden over zulke aantallen nog een 7 tot 16 maal een WW2 nodig gehad.  En indien een christelijke God daarvan een boekhouding behield dan zal hij de joden die gedwongen waren om het colosseum te bouwen nu wel vergeven hebben.
Natuurlijk was het romeinse rijk in eerdere periode kleiner en had het ook minder amfitheaters maar naar het einde toe had het ook meer gladiatorenparen en nog groteskere gewelddadigheden en waren de feestdagen met spelen in de 3de eeuw al gestegen tot 170 dagen in het jaar.
Indien men een rechtlijnig stijging verondersteld in het aantal gladiatorenparen waarvan 80% van de gladiatoren het overleefde en een rechtlijnige stijging in het aantal feestdagen en een rechtlijnige stijging in het aantal amfitheaters kan men extrapolerend uitkomen op het astronomische aantal van wel 542 miljoen dode gladiators in het totaal over de periode van 686 jaar aan spelen (waarvan 3,15 miljoen dode gladiators en dus 310 gladiatorenparen elke dag van de 212 feestdagen in elk van de 240 amfitheaters in alleen het laatste jaar) als men de drie gegevens met elkaar cummulatief vermenigvuldigd.
Voor de joden was er na de de val van rome weinig anders over dan de bestemming van reizend handelaar tussen Frankrijk en China, maar vooral die van slavenhandelaar tot de 11de eeuw, die nog gevoed werd door de islamitische veroveringsoorlogen en arabische slavenhandel.
De enige keer dat islam Rome probeerde te veroveren was in 846, waarbij echter de muur van van Aurelius de saracenen buiten Rome hield.
Terwijl in het romeinse rijk iedereen slaaf kon worden was men na de val van Rome zeker geen handel voor een slavenmeester met dezelfde religieuze overtuiging als de slaaf, en bij de transatlantische slavenhandel was het racisme bepalend, zoals ook het facsisme dat in uitvoering bracht. Voor de toekomst van de slavernij tussen robots en mensen geldt nog steeds dat degene met het grootste inzicht in werktuigelijkheid zich de slavenmeester mag noemen. Meer waarschijnlijk zal de toekomst van slavernij alweer op ouderwets Romeins seksisme zijn gebaseerd, al zal geen robot zichzelf nog meer een echte robot vinden als hij mensen tot slaaf maakt.