Veel banken, vooral de zakenbanken, zijn in feite technisch failliet. Er gaan steeds meer stemmen op om de markt zijn werk te laten doen en deze parasitaire organisaties te laten imploderen. Hoe zouden de Europese overheden dit het beste kunnen doen?
Toegevoegde waarde financiële sector nul
Een machinefabriek produceert machines, waarmee de productie in andere fabrieken verveelvoudigd kan worden. Een landbouwbedrijf produceert granen en peulvruchten, zonder welke er binnen drie maanden wereldwijde hongersnoden optreden. Een farmaceutische fabriek produceert vaak levensreddende medicijnen. Toch worden de grootste winsten niet gemaakt door fabrikanten of landbouwers. Vlak voordat de financiële crisis begon, waren maar liefst veertig procent van alle Amerikaanse bedrijfswinsten afkomstig van de financiële sector. De invloed van de financiële sector neemt ook sterk toe. Interessant is dat de financiële sector niets produceert. De sector bestaat van wat economen arbitrage noemen: vraag en aanbod bij elkaar brengen. In het geval van de financiële sector: kapitaal, investeringen en leners. De financiële sector slaagt er in zo veertig procent van alle geproduceerde waarde op te slokken.
Bankiers proberen ons wijs te maken dat ze onmisbaar zijn. De werkelijkheid: we kunnen banken missen als kiespijn.
Dit gaat ten koste van de rest van het bedrijfsleven. Een geliefde truc van hedge funds is bijvoorbeeld een bedrijf op te kopen, althans een meerderheid van de aandelen te verwerven met geleend geld en dan het bedrijf de rente over het geleende geld te laten betalen. Dit deed het hedge fund Maxeda met de Hema, onderdeel van voorheen Vendex KBB. Het gevolg: dit oergezonde Hollandse bedrijf rapporteerde een verlies, waardoor er personeel ontslagen moest worden. Zo worden productieve bedrijven uitgezogen door deze parasieten. Door sommigen wordt het heffen van rente als slecht gezien. In feite is het de kunstmatig lage rente die het voor deze parasieten mogeijk maakt enorme bedragen te lenen en hun roofkapitalisme mee te financieren. Ook banken doen mee aan het spelletje. Zij vragen aan bedrijven in andere sectoren doorgaans veel hogere rente dan aan hedge funds, omdat hedge funds met miljarden kunnen schuiven en een kleine tot middelgrote fabrikant hooguit tonnen tot miljoenen leent. Omdat de financiële sector via zakenbanken enorme bedragen van de centrale banken kan lenen, wordt de rest van de economie totaal ontwricht en uitgezogen. Werknemers betalen de prijs door slechtere arbeidsvoorwaarden, ondernemers doordat ze later betaald worden (Hema wijzigde de betaaltermijn eenzijdig van 30 naar 60 dagen) en de Europeanen en Amerikanen omdat er geen geld meer is om nieuwe, waardevolle producten te ontwikkelen die bijvoorbeeld ons leven verlengen of het energietekort oplossen. Al dat geld gaat in business class vliegtickets, bonussen en decadente feestjes zitten.
Banken als Axis of Evil
Hedge funds en dergelijke kunnen niet rechtstreeks van de centrale banken lenen. Hiervoor maken ze gebruik van gespecialiseerde zakenbanken en afdelingen zakelijke leningen van ‘gewone’ banken, zoals de Rabobank en de ING bank. Die mogen op hunbeurt wel van de centralebanken lenen. Met de spaarcentjes van de werknemers worden dus de hedge funds gefinancierd die hun bedrijf kaalkluiven en leegroven. Ik denk dat de meeste werknemers dit geen prettige gedachte vinden, maar helaas hebben ze hun ziel aan de duivel verkocht door hun spaargeld op de bank te zetten. Alleen ideële spaarbanken als ASN doen, voorzover schrijver dezes bekend, aan dit soort verwerpelijke praktijken niet mee. Wil je dus als werknemer niet je eigen graf graven, dan kan je het beste je spaargeld bij de ASN onderbrengen. Nog beter is uiteraard: zonnepanelen kopen of een andere vrekkeninvestering.
Hoe rekenen we af met de banken?
Om meerdere redenen hebben baken een monopoliepositie. Burgers hebben hun spaargeld op de bank staan, maar banken verzorgen ook het betalingsverkeer. Het is zelfs verplicht om een bankrekening te hebben als je loon of factuur uit wordt betaald. Vroeger bestond er het loonzakje, wat weer als nadeel had dat sommige huisvaders hun loon onderweg naar huis verzopen. Maa god,dat kan ook met een pinpas, ook café’s gaan met hun tijd mee. Er moet denk ik naast de private banken een staatsbank komen, de genationaliseerde bank ABN Amro is een uitstekende kandidaat, waar elke Nederlandse ingezetene een bankrekening krijgt. Op het positieve saldo wordt de op dat moment geldende ECB leenrente plus bijvoorbeeld 1% uitgekeerd en hoeft de spaarder geen 1,2% vermogensrendementheffing te betalen, omdat hij de Nederlandse staat steunt met zijn spaargeld. Vervolgens moeten de Nederlandse burgers massaal hun rekeningen overboeken naar de staatsbank. Dit kan aangemoedigd worden, stel dat Nederland alleen nog het geld op de staatsbank onbeperkt garandeert. Ook ondernemers kunnen tegen laag tarief van de staatsbank lenen, op basis van hun (bij de belastingdienst ingediende) balans. Dit voorkomt ook boekhoudfraude. Uiteraard is de staatsbank dan preferente schuldeiser en is online opvraagbaar hoeveel geld de staatsbank de ondernemer heeft geleend. Een soortgelijke regeling geldt voor hypotheeknemers. Zij kunnen bijvoorbeeld hun hypotheek afsluiten bij de staatsbank op basis van een percentage van de WOZ waarde van het huis, zeg zeventig procent, plus vier bijstandsjaaruitkeringen per bewoner. Hiermee zou ook de woningmarkt weer op gang komen. Het gevolg: banken zullen massaal omvallen, zonder dat de Nederlandse burgers en bedrijven daaronder lijden. Zo kunnen we op pijnloze wijze afrekenen met deze parasitaire woekerzwam.
Lees ook
Banken: de verouderde scheepswerven van de 21e eeuw
Hoe eerlijk is ons huidige economische systeem eigenlijk?