dinsdag 12 juni 2012

Nooit eerder won Oranje op woensdag in het jaar van de draak na een priemgetal aan doelpunten

Nooit eerder won Oranje op woensdag in het jaar van de draak na een priemgetal aan doelpunten:
Nederland speelt morgen voor de eerste keer in de geschiedenis op een woensdag in de tweede poulewedstrijd tegen een land waarvan alle elf spelers in het basisteam een andere voorletter hebben, tijdens een EK waarvan 1 van de gastlanden twee dagen eerder van een Scandinavisch land wist te winnen.
Nederland wist in vergelijkbare omstandigheden nooit eerder te winnen, maar verloor ook nooit, en liet zich eveneens niet tot een gelijkspel verleiden (zie grafiek in het groot). “Wat dat betreft wordt het een unieke wedstrijd natuurlijk,” aldus Johan Derksen, “Maar je moet zulke dingen niet onderschatten. Neem de kwalificatie in 2004. Eerst gewonnen met 3-0 gewonnen van Wit-Rusland toen het regende en de tegenstander met een oneven aantal assists in oefenwedstrijden aantrad, toen 1-1 gelijk tegen Tsjechie op dezelfde dag als een tragische zelfmoordaanslag in Najaf, daarna weer 2-0 winst tegen Wit-Rusland bijna tegelijkertijd met het optreden van Anouk op de eerste dag van Pinkpop. Een prachtige reeks. Tijdens dit EK is het bijna alsof van Marwijk de lessen van toen vergeten is.”
Fans zien het rooskleuriger in. Ben Elker (32), data-analist te Bilthoven, licht toe: “Het Nederlands elftal maakte tijdens de kwalificatie 37 doelpunten, een priemgetal. Nu spelen we tegen Duitsland, die in diezelfde kwalificatie zeven doelpunten tegen kreeg: Ook een priemgetal. En wanneer gebeurde dat de vorige keer? Precies, in ‘88.”
Jan van Halst is er niet gerust op. “Je ziet dat Nederland het vaak lastig heeft als ze in dezelfde tijdzone spelen tegen een team waar minder dan 3 tegenstanders in maart jarig zijn. Dat zag je 1998 tegen Brazilië al. Dan houden ze het tot de penalties vol, maar dan is het einde verhaal. Bovendien wist Nederland nooit te winnen op een woensdag waarop de palingvangst lager is dan het jaarlijkse gemiddelde sinds 1962. Aan de andere kant, Oranje verloor ook nog nooit in het Jaar van de Draak. Van Marwijk neemt de inzichten vol vertrouwen mee. “Cijfers liegen niet’, aldus de bondscoach.