zondag 9 maart 2014

'Vrouwvijandigheid is echt niet voorbij' - opinie - VK

'Vrouwvijandigheid is echt niet voorbij' - opinie - VK:

"Nederlandse vrouwen scoren uitzonderlijk hoog op de specifieke vraag of zij sinds hun 15de ooit slachtoffer zijn geweest van seksueel geweld: 18 procent antwoordde 'ja'. Dat is, na Denemarken, het hoogste aantal in Europa. Het Europees gemiddelde ligt op 11 procent.
...
Seksueel geweld is een gegeven waar meer dan de helft van de vrouwen in Europa rekening mee houdt zoals met de kans op regen, blijkt uit het onderzoek. Zij gaan 's avonds niet hardlopen, al zouden ze dat willen, ze doen de deur niet open als ze alleen thuis zijn en ze mijden bepaalde routes en plekken uit voorzorg. Verkrachting is een realiteit waar zij hun leven omheen organiseren. De FRA geeft geen verklaringen voor de schokkende cijfers. En waarschijnlijk is er ook niet één verklaring. Maar wat zeker is, is dat er een bepaald klimaat nodig is voor zoveel geweld. Blijkbaar is het klimaat in Nederland gunstig voor geweld tegen vrouwen.
...
Nederlandse vrouwen scoren ook het hoogst als het gaat om ervaring met psychisch geweld: 50-59 procent van de vrouwen zegt er weleens mee te maken hebben gehad. Het gaat dan om kleineren in bijzijn van anderen, pornografisch materiaal moeten kijken, chanteren, verbieden vrienden of familie te zien en verbieden om zelfstandig financiële beslissingen te nemen.
...
In zijn pas verschenen boek Compartimenten van Vernietiging beschrijft Abram de Swaan welke omstandigheden de voorwaarden zijn voor genocide. Centraal staat het psychologische proces van compartimentalisering: het in- en uitsluiten van bepaalde groepen of individuen. Een ander criterium is desidentificatie: het 'ontmenselijken'. Het zijn twee processen (voor genocide is nog heel wat meer nodig) die overeenkomsten vertonen met wat vrouwen overkomt, en waar feministen (m/v) zich tegen verzetten.

Het eerste proces, het uitsluiten, zien we bijvoorbeeld in de media.
...
Er is veel over gezegd en geschreven en enige verbetering is merkbaar, maar er bestaat nog steeds een grove ondervertegenwoordiging van vrouwen in de media. Het Geena Davis Institute on Gender in Media berekende dat in alle Amerikaanse films slechts 11 procent van de hoofdrollen een vrouw is. Vrouwen in films zijn 'naakt en zwijgzaam', zo vatten de onderzoekers de conclusie samen.

Het tweede proces, de ontmenselijking, is zeer herkenbaar in vele marketinguitingen waarin de vrouw slechts een lichaam is. Onlangs werd op diverse internetfora gedemonstreerd tegen reclames van het modemerk Marc Jacobs waarin vrouwelijke modellen dood op de grond lijken te liggen: een vrouwelijk lijk als aanprijzing voor mode.
...
"

'via Blog this'

Het exclusieve recht om een vrouw te bezitten is inherent aan het gewelddadig systeem dat dit in stand houdt, en de media is zijn spreekbuis.
Of het nu via een oosterse boerka gedaan wordt of middels een westers instituut als het cafe met zijn portier, het globale patriarchaat kent vele manieren om het andere geslacht uit te sluiten en te ontmenselijken. Of gender-neutral opvoeden hierin iets oplost is nog maar de vraag, meer waarschijnlijk is het dat broertjes en zusjes hier de grootste bijdrage aan leveren. Het zoogdierenrijk geef tot die verheffing aanleiding.
En een overgrote meerderheid van de massa, ongeacht hun scholing, zuigt aan diezelfde polariserende tiet die de zorgeloze en onverschillige natuur ons voorhoud. Een dichotomie die door elke vezel van de organisatie van de kapitalistische een-dimensionale staat van betrekkingen trekt.
Een echte man pikt zoiets niet, en pakt de zapper en zuipt complexe en verwarrende problemen weg, al is daar geen reden toe!