zaterdag 9 april 2016

De gevolgen van directe democratie worden onderschat - Opinie - TROUW

De gevolgen van directe democratie worden onderschat - Opinie - TROUW: "INTERVIEW De Bulgaarse politicoloog Ivan Krastev heeft grote moeite met het Oekraïne-referendum. Niet zozeer vanwege de uitslag. 'Maar deze volksraadpleging kan een precedent scheppen en zorgt uiteindelijk voor verlamming binnen Europa.'

...

We praten met mensen op Facebook en denken dat onze vrienden de meerderheid binnen de samenleving vertegenwoordigen. Dat is niet zo, we leven allemaal in onze eigen bubbel.

...

De sociale cohesie verdwijnt uit de samenleving, valt de Bulgaarse politicoloog op. "Iedereen leeft in zijn eigen niche. We hebben geen gezamenlijke referenties meer. Dat is een groot probleem. Je ziet het ook binnen de politiek, we zien daar een botsing van minderheden."

...

Is dit een democratie? Mensen onderschatten de gevolgen van een zeer directe vorm. Het kan je leven enorm veranderen. Het is een raar fenomeen: enerzijds zijn mensen niet geïnteresseerd in politiek en toch willen ze alle macht. Hoe kan je Oekraïne in godsnaam los zien van andere kwesties die spelen binnen Europa? Overheden zijn getraind om onderwerpen te verbinden, maar zo werkt een referendum niet. Het probleem is dat regeringen deze vorm van directe democratie beginnen te waarderen. Want ze kunnen de bevolking de schuld geven van falend beleid. En zo komen we in een neerwaartse spiraal terecht. We wisselen geen ideeën meer uit, maar schuld.

...

Doordat we allemaal leven in onze eigen werkelijkheid, zijn we buitenlanders geworden in de eigen maatschappij. We worden onverschillig voor boodschappen van anderen, van politici. De woorden glijden van ons af. Stel dat hier een oorlog zou woeden, zou er dan ook zo'n Oekraïne referendum zijn georganiseerd? Ik denk het niet. Het zijn randzaken. Het bedrijven van politiek is verworden tot een soort entertainment. "



'via Blog this'

Vroeger keek heel nederland naar 1 van de twee nederlandse TV kanalen, al was een NCRV kijker dankzij de verzuiling wars van een VARA kijker, of een KRO kijker niet blij met een VPRO kijker tot aan de eerste tv-reclames in de jaren eind zestig. Nu hangt heel nederland rond marktplaats.nl (7), nu.nl (14), dumpert.nl (31), vkmag (35) buienradar.nl (55), werk.nl (79), geenstijl (87), uwv.nl (97), fok.nl (119), nujij.nl (134) en powned.tv (198)  naast de obligate internationale, bedrijfs en winkel, software en pornosites volgens rankingsite alexa (1500?), en dus grotendeels zonder gemeenschappelijke nederlandse noemer anders dan je geld.
En hebben de 10 toegevoegde commercieele TV zenders en de derde nederlandse zender van NPO (38) en youtube (2) en netflix (17) en de premium pakketten van Ziggo (36) ook elk gespreksonderwerp dat langer dan 10 seconden duurt in de tussen liggende periode vermoord. Leve de communicatierevolutie waar niemand elkaar nog verstaat dankzij Queen Freedom for Trade.
Democratie is handel geworden. En de handel verstaat geld in elke taal ook toen je allochtoon of autochtoon was. De multiculturele samenleving is niet schuld aan de (nationale) referentie lacune want de allochtonen verstonden ons als immigranten nog minder en zie je zelfs nu nog nauwelijks bij AH, ondanks de inburgeringsplicht. Kortom: nederland ging samen met europa international maar immigranten moesten buitenlanders blijven om onze europese identiteit te definieren.
Degene de baas is over de (nationale) handel dmv. wetten is ook degene die over de democratische (binnenlandse) agenda waakt, en waarmee armen en vreemdelingen monddood zijn gemaakt omdat ze er geen toegang tot resp. handel of democratie hebben.
In de global rankinglist van alexa komt er opmerkelijk genoeg geen nederlandse site voor bij de top 500 sites ondanks de inspanning van geenstijl.nl, op google.nl (129) na maar die is niet van nederlandse origine. Zo goed is nederland dus in het optimaliseren en verkopen van zichzelf wereldwijd via google, en maar roepen dat we aan de IT top staan met beste bekabeling, bandbreedte, connectiedichtheid en clickgekte.