donderdag 27 oktober 2016

'Democratie door loting' is zo gek nog niet -   - TROUW

'Democratie door loting' is zo gek nog niet -   - TROUW: "

"Verkiezingen zijn een goed middel om tot een democratische vertegenwoordiging te komen", zegt Lucardie. "Maar als de opkomst zakt tot onder de 50 procent beginnen de verkiezingen toch echt hun legitimiteit te verliezen." Tel daarbij op dat de vertegenwoordigers door de eigen partij op de kieslijst zijn gezet, terwijl niet meer dan 2 procent van de kiezers lid is van die partij. Dan is het niet vreemd dat de volksvertegenwoordigers nogal afwijken van doorsnee-Nederlanders: ze zijn hoogopgeleid, hebben een goed inkomen, zijn iets ouder, vaak man, en vooral wit.

 "Een loting onder mensen afkomstig uit de basisadministratie levert een betere vertegenwoordiging op. Natuurlijk: niet iedereen wil, of is geschikt, dus je kunt ook loting combineren met selectie. Maar als je de ingelote mensen beloont, begeleidt en werkelijk beslissingsbevoegdheid geeft, is er echt animo voor."

De Vlaamse publicist David Van Reybrouck schreef in 2013 met het boek 'Tegen Verkiezingen' een hartstochtelijk pleidooi voor loting van burgers om het verval van de democratie tegen te gaan. Hij wees erop dat loting al in de stadstaat Athene met succes werd toegepast, in de vijfde eeuw voor Christus. Verkiezingen speelden daar een beperkte rol."



'via Blog this'



Everything you wanted to know about democracy by allotment but were afraid to ask:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sortition