vrijdag 7 oktober 2016

Tegen verkiezingen

Boek dat een pleidooi houdt voor een democratisering van de democratie middels loting van vertegenwoordiging zoals gebruikelijk was in het oude Griekenland. Hiermee zou door de participatie van de burger met de moderne aristocratie van bestuurders de kloof tussen beiden drastisch worden verkleind met loting als ultiem en beproefd democratisch middel.
Bij hedendaagse verkiezingen zien we alleen wat mensen denken als ze niet hoeven te denken nadat ze in het stemhokje zijn gaan staan.


Men zou na het lezen van dit boek ook kunnen denken aan een loting van burgers die dan een referendum goed of afkeuren als ultieme test en bewijs van de democratisering door middel van loting.
Of zelfs het politiek-economische idee uitvoeren wat alle kinderen op een dag koesteren lijkt dan niet meer verder weg: de baas zijn van de wereld voor een dag. Dus zet iedere dag een gelootte burgerleek aan de knoppen van de internationale economie voor slechts een dag zodat de economie nooit meer stilvalt maar volatiel blijft, onder het mom van de democratisering van het kapitaal. Maar wellicht is ook hier het dwingend advies van een groep gelote burgers niet misplaatst. Als men echter de beurskoersen van commodeties bekijkt kan men de indruk krijgen dat al decennia lang er een burgerleek aan de knoppen zit.

Een gelote derde kamer van ongeveer 1000 burgers die geinformeerd meebeslissen en laten zien wat ze denken als ze moeten denken zonder zich te hoeven druk te maken of ze weer worden verkozen is even wennen maar waarschijnlijk zeer goed uitvoerbaar, en het boek beschrijft al pilots met loting op lokaal tot europees nivo die gewerkt hebben. En wees eens eerlijk wie wil nu niet eens een dag of langer meebesturen, voor de vergoeding hoeft men het blijkbaar niet te laten. De politiek en media zijn bevreesd voor het lotingmodel omdat dat hun zeggingskracht aantast, en ze geld verdienen aan het spektakel dat verkiezingen heet. Aristoteles meende echter al dat vrijheid betekende dat men beurtelings regeerde en geregeerd moest zijn.

Een sprong in de tijd doet vermoedden dat A.I. of de maffia uitgesloten zullen zijn van loting, wil men een toekomst hebben. En misschien ook je buren?