woensdag 21 april 2010

Bij wet geblokkeerd

'Kabinet hakt in op open internet' - Security.NL
Door een concept-wetsvoorstel dat het demissionaire Kabinet gisteren publiceerde, mogen internetproviders zelf bepalen welke websites en diensten ze voor klanten blokkeren.
Als het voorstel wordt aangenomen mogen providers straks naar eigen inzicht diensten afknijpen of blokkeren, bijvoorbeeld bij een te zware belasting van het netwerk. Providers mogen dit ook doen als ze hun concurrent dwars willen zitten, door bijvoorbeeld internettelefonie te blokkeren – of als ze extra geld willen vragen voor sites zoals YouTube.
Het lijkt inderdaad verdacht veel op wat deze dude erover zegt.
Het is ook een manier om usenet aan te pakken. Alhoewel hier ook andere plannen voor gemaakt worden, zoals door Buma/Sremra of de Piratenpartij.
Wat de rijkere webuser (die toegang heeft tot meer websites) met de armere webuser (die alleen maar toegang heeft tot de providers searchbox) kan doen hoef ik vast niet uit te leggen.
Bedankt nederlandse handelsgeest, die zelfs uit censuur nog geld weet te slaan.


Wellicht kan men beter voor quota laten betalen: naar aantal toetsaanslagen, aantal maal geklikt in een keuzemenu, aantal mp3's, aantal clips, men kan het zo gek niet bedenken of een idioot gaat er wel mee aan de haal. Nee, ik ben geen voorstander van dit wetsvoorstel. Dit is namelijk niet de manier to decrapify the web, of om islamitische sites uit te sluiten zoals een bepaalde politieke splinterpartij wil..