vrijdag 25 februari 2011

Blowen leidt eerder tot psychoses

Blowen leidt eerder tot psychoses: "

Cannabis roken vervroegt psychotische ziektes met ruim 2,5 jaar, blijkt uit een Australisch onderzoek waar NRC Handelsblad vandaag over schrijft.


Over de vraag of het roken van wiet schizofrenie en minder ernstige psychotische ziekten veroorzaakt, woedt al jaren een heftig debat. Het onderzoek geeft reden om „opnieuw te waarschuwen tegen de potentieel schadelijke effecten van cannabis”, schrijven de onderzoekers. Hun onderzoeksverslag verscheen gisteren online in het Amerikaanse tijdschrift Archives of General Psychiatry.


Het was duidelijk dat regelmatige cannabisgebruikers vaker een psychose krijgen, maar dat kon ook komen door zelfselectie. Dan grijpen mensen met een genetische aanleg voor die ziekte bij de eerste verschijnselen ervan naar wiet of hasj voor de ontspannende werking.


Medisch redacteur Wim Köhler schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad over het onderzoek:


De Australiërs betwijfelen of cannabisgebruik méér psychiatrische patiënten oplevert. Maar hun conclusie dat cannabisgebruik de ziekte bespoedigt, staat als een huis. Het betekent dat de eerste psychose bij cannabisgebruikers vaker bij jongvolwassenen doorbreekt.


De Australische onderzoekers sluiten niet helemaal uit dat cannabisgebruik ook bij enkele mensen psychosen veroorzaakt die de ziekte anders niet zouden hebben gekregen. Maar ze vinden vooral dat de psychosen eerder komen.


En dat is schadelijk, schrijven ze, want ‘een eerdere start van schizofrenie gaat samen met een slechtere afloop’. Hersenen van jongvolwassenen zijn nog niet volgroeid en dan is zo’n hersenziekte extra schadelijk.


Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het hele achtergrondverhaal van Wim Köhler. Of lees het artikel vanaf 16.00 uur via het webabonnement in de digitale editie.

"

altijd al geweten dankzij mijn buurman