maandag 24 oktober 2011

China doneert veel graan aan Hoorn van Afrika | nu.nl/buitenland | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl

China doneert veel graan aan Hoorn van Afrika | nu.nl/buitenland | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl: Afrika is een belangrijke handelspartner voor Peking, vooral omdat China Afrikaanse grondstoffen invoert. Vorig jaar was de handel goed voor 100 miljard dollar (73 miljard euro).

Dit jaar lijkt de handel tussen de twee gebieden met 29 procent te groeien ten opzichte van 2010. De samenwerking komt onder meer tot uiting met bezoeken van ministers over en weer, kwijtschelding van schulden en hulp bij projecten.''

Het is wel duidelijk dat kapitalisme in afrika niet werkt, door de zichzelf versterkende cirkel van honger, armoe, onwetendheid en ziekte. Er alleen geld tegen aansmijten helpt niets, zoals blijkt na 100 jaar missie- en ontwikkelingswerk.
Een kapitalistisch communisme, waarbij het geld aan het volk toekomt, is wellicht de oplossing. Het zuivere kapitalisme als bestrijding van armoe heeft in afrika gefaald. Van de kapitalistische hebzucht moet je naief blij zijn met de werken en is een umwertung aller werte, voor de kapitalist zelf telt namelijk alleen je loon, de grootste kostenpost.  En waarbij de nationale belastingen weer naar de kapitalistische instituten bij uitstek vloeien: banken.
Het is echter waarschijnlijker dat afrika een stam-kapitalisme introduceert.