woensdag 25 januari 2012

Olievlek overgebracht naar Dolfinarium Harderwijk

Olievlek overgebracht naar Dolfinarium Harderwijk:

De afgelopen dagen is met een grootscheepse reddingsoperatie een olievlek vanuit Nigeria overgebracht naar het Dolfinarium in Harderwijk. De olievlek, afkomstig uit een Shell-veld onder de zeebodem, was eerder vanwege een aanhoudende westenwind aangespoeld op een strand zo’n twintig kilometer van de Nigeriaanse havenstad Lagos.


Met behulp van een kleine tweehonderd vaten, zeventien helikopters en een door de KLM ter beschikking gesteld vrachtvliegtuig werd de olievlek, die ongeveer duizend vierkante meter groot is, naar Schiphol vervoerd. Daar werden de vaten met de olievlek erin overgeladen in vrachtwagens, die haar afleverden in Harderwijk. Volgens Dofinariumdirecteur Marten Foppen een operatie die zijn gelijke niet kent in de zeeparkenwereld.


Toen de olievlek eenmaal in Harderwijk was, probeerden verzorgers, die de olievlek Diana hebben genoemd, de vlek direct uit de vaten te halen om er weer één geheel van te maken. “Dat is gelukt. Maar doordat Diana op een strand is aangespoeld, zit er erg veel zand tussen de olie. Het is zaak dat zand er tussenuit te halen. Alleen zo kan Diana weer een normale olievlek worden.”


Foppen heeft grootse plannen met olievlek Diana. “We willen een enorm bassin voor haar maken, waarin we ook dolfijnen en zeevogels laten rondzwemmen. Dat wordt voor het publiek een hele spectaculaire aangelegenheid. De meeste mensen kennen een olievlek alleen maar van journaalbeelden uit exotische oorden. Een vlek zo dicht bij huis wordt een gegarandeerde hit aankomende zomer!”


Milieuorganisaties zijn minder enthousiast over het voornemen van Foppen. Nadat Diana weer een volwaardige olievlek is, en ontdaan van al het zand, moet ze volgens hen weer worden uitgezet in de oceaan. Ina Gruppen van Greenpeace: “Dat hoeft niet per se in de buurt van Nigeria. Een ander gebied is ook prima. Je moet dat slim uitdokteren door rekening te houden met de overheersende windrichting ter plaatse, zodat Diana niet voor een tweede keer aanspoelt. Het belangrijkste is echter dat Diana wordt teruggegeven aan de natuur. Hoe is een tweede.”