woensdag 11 januari 2012

Basisschoolleerling krijgt ‘prima’ voor opstel stalinistische SP

Basisschoolleerling krijgt ‘prima’ voor opstel stalinistische SP:

Een leerling van OBS De Kikkersprong te Doetinchem is vorige week royaal beloond voor zijn opstel over de Socialistische Partij. De 8-jarige Sem Verlist betitelde de huidige staat van de partij als ‘derde fase op weg naar totalitair stalinisme’ en kreeg daarvoor een ‘prima’.


“Bij de beoordeling van het werk speelt mijn eigen politieke mening absoluut niet mee”, aldus docente Sandra Veukels. “Wat voor mij de doorslag heeft gegeven is de moed om een gevoelig onderwerp aan te snijden. Sem neemt geen blad voor de mond, ziet parallellen in de geschiedenis en benoemt deze. Hij maakt gebruik van gedegen argumentatie en weet ook nog eens op briljante wijze zijn standpunt te formuleren. Een groene krul en een sticker geven we niet zomaar.”


Volgens Sem is de SP in haar huidige situatie ‘stom’. “In Rusland hadden ze vroeger dus ook een partij met een rode vlag en toen was daar Stalin de baas en die deed van doodmaken en zo.” De pientere leerling ziet parallellen met de jaren ’30, toen stalinistisch Rusland in de derde fase van een totalitair bewind kwam. “Je ziet Emile Roemer wel veel lachen, maar eigenlijk wil hij dat iedereen doet wat hij zegt. Zo was dat toen ook met Stalin. En dat is de derde fase, zegt papa.”


Juf Sandra roemt de wijze waarop haar leerling externe bronnen raadpleegt. “In tegenstelling tot andere leerlingen, die alleen vertellen vanuit hun eigen perspectief, neemt Sem de visie van zijn vader mee in zijn betoog. Aangezien deze een ruime ervaring heeft als VVD-raadslid in onze gemeente kunnen we spreken van een deskundige bron van informatie.” Daarnaast prijst Sandra het heldere taalgebruik van haar leerling. “Sem spreekt bijvoorbeeld niet over een ‘agressieve collectivisatie van goederen’ maar over ‘dingen die van iedereen zijn’. Een knappe vertaalslag die geprezen dient te worden.”


SP-leider Emile Roemer heeft geschokt gereageerd op de beoordeling van het opstel. “Dat dit blijkbaar op onze scholen gebeurt geeft te denken. Dit kabinet bezuinigt op de leerlingen die net even wat meer aandacht nodig hebben en dat beleid krijgt nu een gezicht.”


Op de spelling van Sem heeft Sandra nog wel wat aan te merken: “Het gaat in groep 5 wel om de basisvaardigheden en daar is nog enige verbetering mogelijk. Daarom is het geen ‘uitmuntend’ geworden.”