donderdag 30 augustus 2012

China oorzaak crisis

China oorzaak crisis:
Het ontstaan van de financiële crisis in 2008 en de daaropvolgende wereldwijde recessie wordt nogal eens geweten aan van inhalige Wall Street-bankiers die subprime hypotheken verkochten.
Een subprime hypotheekvorm is meestal voor mensen die bij een gewone bank geen lening kunnen krijgen, omdat ze geen vast inkomen hebben of om andere redenen. In sommige gevallen konden er zelfs sub-prime hypotheken worden afgesloten, als er helemaal geen inkomen was.
huizenvs
Niet alle gekochte huizen in de VS waren gedekt met voldoende middelen. Afbeelding: © Wikimedia Commons
In de eerste jaren van deze hypotheekvorm zijn de lasten laag, maar over de gehele looptijd geldt een hogere rente dan bij een andere hypotheekvorm. Als je bijvoorbeeld je baan verliest kan deze hypotheek dan echt een molensteen om je nek worden, zoals inmiddels de nodige Amerikanen en ook Nederlanders aan de lijve ondervonden hebben.
Daarbij was er sprake van falend financieel toezicht door bijvoorbeeld andere financiële organen of de overheid.

Chinezen

Maar Mees stelt op basis van haar onderzoek echter dat dergelijke hypotheekproducten nauwelijks de oorzaak genoemd kunnen worden van de hausse op de Amerikaanse huizenmarkt – en de klap die daarna volgde. Die bijzondere hypotheekvormen vormden namelijk minder dan vijf procent van het totaal aantal hypotheken in de periode 2000 tot en met 2006, zo schat ze.
Wat dan wel de oorzaak was? Mees voert in haar proefschrift als oorzaak de spaardrift van Chinezen en de gevolgen die dit had voor de rente op. Die spaardrift heeft overigens wel weer zijn wortels in Amerika, wat maar weer eens laat zien hoe verbonden landen economisch tegenwoordig vaak met elkaar zijn.
ChineseBank
Chinese bank in Harbin. De neiging van Chinezen om veel te sparen leidde tot overconsumptie in de Verenigde Staten. Afbeelding: © Wikimedia Commons
Het ruime monetaire beleid van de Federal Reserve, de particuliere, centrale bank van de Verenigde Staten, aan het begin van dit decennium leidde in de VS namelijk tot een golf van herfinancieringen in 2003 en 2004 en een groei van de persoonlijke consumptie uitgaven. Die spendeerdrift van Amerikanen stimuleerde weer de economische groei in China, en daarmee ook het spaarsaldo in dat land.
Chinezen sparen gewoonlijk meer dan de helft van hun nationaal inkomen en houden deze overwegend aan in de vorm van bankdeposito’s. Dat heeft vervolgens wereldwijd de rente doen dalen. Het grote aanbod aan goedkoop geld leidde tot een hausse op de huizenmarkt in de VS. Het klappen van deze zeepbel vormde vervolgens de start van de huidige financiële crisis en de ‘Grote Recessie’, die inmiddels ook Nederland teistert.

Samenzwering?

Overigens is Mees niet de eerste die China als aanstoker ziet van de wereldwijde economische crisis.
heleenmees
Heleen Mees. Afbeelding: © ErasmusUniversiteit
Maar die rol was geen opzet, meent Mees. Ze vond geen bewijs gevonden dat Chinese leiders met opzet de wereldwijde financiële markten zouden hebben overspoeld met goedkoop geld, in tegenstelling tot wat ook wel wordt gedacht. Het totale spaarsaldo van China is vergelijkbaar met andere opkomende economieën in Azië.
Voor haar onderzoek baseerde de promovendus zich overigens op statistische databases in de VS en China. Daarnaast interviewde ze 300 respondenten in Beijing over de manier waarop zij tegen geld aankijken.
Heleen Mees studeerde zowel economie als rechten. Ook schrijft ze een maandelijkse bijdrage voor het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy en columns in Het Financieele Dagblad. Ze promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkt nu als adjunct universitair hoofddocent aan de New York University’s Wagner Graduate School of Public Service. Naast haar economische stukken staat Mees ook bekend om haar feministische ideeën.
"

En nu is het dus opportuun om china de schuld in de schoenen te schuiven van de crisis. Heel politiek correct.
Al waren de bijzondere hypoyheekvormen dan maar 5% in volume, maar toch gauw 99% in financieele waarde of liever gezegd de overwaardering ervan