vrijdag 24 augustus 2012

Buma speculeert op zetelval CDA

Buma speculeert op zetelval CDA:
De positie van CDA-lijsttrekker Sybrand Buma is ernstig verzwakt na recente onthullingen. Buma zou een financieel slaatje willen slaan uit de sterke daling van het aantal zetels van de fractie.
Vorige week meldde de NOS dat Buma flink heeft gespeculeerd op een verlies bij de aankomende verkiezingen. Hij zou bij gokkantoren hebben ingezet op een halvering van het aantal kamerzetels. Ook zou hij voor minimaal 10.000 euro short zijn gegaan op aandelen CDA, in de verwachting dat die na 12 september in waarde zullen zijn gekelderd.
Politiek-economisch beleggingsadviseur Govert den Dongel noemt het uitlekken over de speculaties een meesterzet. “Door dit vlak voor de verkiezingen naar buiten te brengen heeft Buma de kans enorm vergroot dat zijn positie onhoudbaar wordt. Als hij inderdaad moet opstappen is dat natuurlijk funest voor de kansen van het CDA. Dan heeft hij met zijn huidige posities straks echt geen wachtgeld meer nodig.”
Nummer 34 op de kieslijst Nelleke Weltevreden betreurt het handelen van de lijsttrekker, maar heeft er ook begrip voor: “Buma weet dat het CDA toch niet te redden is. Hij is een pragmaticus. Het past volledig binnen de christendemocratische traditie om te proberen toch nog iets uit zo’n penibele situatie te halen. Maar het is wel jammer dat hij alleen met zijn eigen gewin bezig is.”
Buma wijst die beschuldigingen met kracht van de hand: “U moet het zien als een goede hedge, het is gewoon een kwestie van verstandig de risico’s afdekken. Zo ik al financieel wijzer zou worden van een nieuw verkiezingsdebacle, dan zou ik alle verdiensten doneren aan de partijkas. Of in ieder geval de helft.”
Buma is niet de enige politicus die in verband wordt gebracht met het speculeren op slechte prestaties van de eigen partij. Ook de klunzige campagnes van Sap, Rutte en Wilders zouden voortkomen uit het belang om de eigen verkiezingsresultaten te drukken.