woensdag 26 september 2012

Higgs: kroon op het lelijkste model in de wetenschap

Higgs: kroon op het lelijkste model in de wetenschap:
Wat heeft het Higgsdeeltje, dat deze zomer is ontdekt, precies te zoeken in ons heelal? Twee recent verschenen videocolleges geven de veeleisende leek een stoomcursus Higgsologie.
Het ene is van Michio Kaku, specialist in snaartheorie. Het Higgsdeeltje is de kroon op het standaardmodel; de snaartheorie ambieert het standaardmodel op te volgen. Kaku gaat in een straf tempo door de geschiedenis van de wetenschap, behandelt de vier natuurkrachten (zwaartekracht, elektromagnetisme, zwakke en sterke kernkrachten) en belandt bij een overzicht van de talloze deeltjes die het standaardmodel kent. “Het lelijkste model in de hele exacte wetenschap.” Om verder te gaan over zij eigen kindje, de snaartheorie, en hoe deze zelfs een verklaring in de aanbieding heeft voor de geboorte van ons heelal.

Het onopgesmukte college waarin Stanford-hoogleraar Leonard Susskind het Higgs-deeltje uitlegt voor betrekkelijke leken, is hier het spiegelbeeld van. Hij trekt zich van de camera niets aan. Het lijkt er zelfs op dat hij niet gewacht heeft op de geluidstechnicus, want na vijf minuten lijkt er iemand binnen te komen, onderbreekt hij zijn verhaal en daarna is het geluid opeens een stuk beter.
Het minimumniveau om Susskind te begrijpen is waarschijnlijk middelbare school met natuurkunde in het profiel of pakket. Maar wie dit aankan, komt in vijf kwartier van deze prima didacticus véél meer te weten dan van alle publiciteit over het Higgsdeeltje in juni bij elkaar.

Kaku’s voordracht is onderdeel van een serie van twaalf introducties in verschillende vakken op de site Floatinguniversity.com. Andere bekende namen in dit rijtje zijn psycholoog en linguïst Steven Pinker en econooom Larry Summers. Wie heeft genoten van Susskind kan verder op het YouTube-kanaal van Stanford, waar collegeseries van hem zijn te vinden over quantummechanica, kosmologie en snarentheorie.