donderdag 27 september 2012

China stapt van de dollar af voor oliehandel

China stapt van de dollar af voor oliehandel:
Op 6 september 2012 heeft China aangekondigd voortaan haar oliehandel niet meer exclusief in de dollar te doen. Rusland steunt dit besluit van China van harte net als Iran, Venezuela en andere olie producerende landen. Dit kan wel eens een enorme dreun worden voor de stabiliteit van de dollar en daardoor voor de VS zelf.
Om te begrijpen hoe verschikkelijk belangrijk het is voor de VS om olie wereldwijd exclusief in dollars te verhandelen geeft deze cabaretier een prima uitleg over de Petrodollar op een bijzonder amusante wijze.
Robert Newman’s History of Oil ( 5 of 9 )


Robert Newman’s History of Oil ( 6 of 9 )


Waar het in het kort op neerkomt is dat de VS in bijeenkomsten van de OPEC in 1971 en 1973 heeft afgedwongen dat olie alleen maar verhandeld mag worden in Dollars. Dit is op zichzelf natuurlijk enorm vreemd omdat de dollar zo een wereldwijde monopolie positie kreeg. De dollar werd hiermee de zogenaamde “Petrocurrency“.

Door de afspraken afgedwongen door de VS werd de dollar vanaf 1971 de exclusieve munt om wereldwijd olie in te verhandelen. Daar lijkt nu in 2012 voorgoed een einde aan te komen.
Door deze beslissing moest vanaf dat moment elk land wat olie wou hebben eerst dollars aankopen om olie te kunnen kopen. Hierdoor had elk land wereldwijd dollars nodig en kon de VS letterlijk lange tijd geld printen. Veel van de door de VS geprinte dollars werden vanuit het buitenland aangekocht en vervolgens gebruikt tussen buitenlanden onderling om te handelen en al deze dollars werden niet weer uitgegeven in de VS. Hiermee werd de dollar zelf een belangrijk exportproduct van de VS.
Op zichzelf is dit natuurlijk een briljante strategische zet geweest van de VS dat ze dit voor elkaar hebben gekregen en zo lang wereldwijd hebben kunnen afdwingen. Echter na 41 jaar lijkt er nu toch echt een einde te komen aan de dollar als petrocurrency.
Eerder al was het Irak die overstapte naar het verhandelen van olie in Euro`s inplaats van Dollars. Ook Libië was bezig om Afrika over te zetten op een eigen munt zodat dat gebied minder afhankelijk werd van de dollar. Er is in geopolitieke kringen grote discussie over of dit één van de belangrijke redenen is voor de val van deze regiems geforceerd door de VS en de NAVO.
Is de petrodollar de echte reden waarom de VS zo op oorlog aanstuurt met Iran?
Is de petrodollar de echte reden waarom de VS zo op oorlog aanstuurt met Iran?
Zie ook dit onderstaande filmpje over de petrodollar en de geopolitieke implicaties hiervan. Alles komt helder aan bodt. Van het loskoppelen van de Dollar van goud in de jaren 70 door president Nixon, het verworden van de dollar tot de wereldwijde petrocurrency en alle oorlogen waar de VS momenteel zo op aandringt samen met de 1% media om hun macht over het financiële systeem niet kwijt te raken.



Maar goed, nu China gesteund door Rusland de dollar ook loslaten om olie te verhandelen lijkt het einde zoek voor de dollar. Veel landen zullen nu waarschijnlijk hun dollars weg willen doen omdat ze vanaf nu ook in andere muntsoorten olie kunnen kopen en de VS buiten West-Europa en wat dictatoriale regiems in het Midden Oosten maar weinig vrienden heeft gemaakt in de wereld.
Is hiermee het lot van de dollar en dus ook de VS als supermacht bezegeld? En wat voor effect zal dit hebben in Europa? Is het voor Europa niet veel verstandiger intensiever te gaan samenwerken met Rusland, het Midden-Oosten en China inplaats van continue achter de manipulaties en oorlogen van de VS te blijven lopen? Hoe gaat deze verandering het geopolitieke toneel veranderen? Speculaties zijn van harte welkom in de reacties. :-)
Aanverwante artikelen en informatie:

-) China buying oil from Iran with yuan - BBC News

-) Dollar no longer primary oil currency as China begins to sell oil using Yuan

-) Youtube filmpje waarin de petrodollar goed wordt uitgelegd

-) The Rise of the Petrodollar System: Dollars for Oil

-) De oorlog tegen democratie

-) Bekentenissen van een Economische Huurmoordenaar

-) Nederland heeft gebrek aan onafhankelijke nieuwsmedia

-) Hoe werkt ons huidige economische systeem?