maandag 22 oktober 2012

Vervanging Erwin Kroll door herhaling weerberichten Erwin Kroll

Vervanging Erwin Kroll door herhaling weerberichten Erwin Kroll:
De NOS gaat de circa 5.000 weerberichten van Erwin Kroll op interactieve wijze hergebruiken. Op deze manier hoopt de nieuwsorganisatie de vacature van de weerman in te vullen.
Giselle van Cann, plaatsvervangend hoofdredacteur NOS Nieuws, wil het ‘merk Kroll’ in stand houden voor toekomstige generaties: “Bij het digitaliseren van het archief bleek dat veel weerberichten op elkaar lijken. Elke dag is natuurlijk uniek, en het weer verandert vaak. Maar weer blijkt toch een cyclich verschijnsel: wisselvallig herfstweer, voorjaarszonnetje, hier en daar een bui: die terugkerende thema’s in zijn werk dat is typisch Kroll.”
De omroep kan aan de hand van de voorspellingen van het KNMI in 15 kernbegrippen als wind, temperatuur en neerslag automatisch het juiste weerpraatje van Erwin Kroll uit het archief ophalen. Tijdens een pilot bleek dat bij ieder weerbeeld meerdere praatjes uit het archief exact overeenkomen. Zo kan het journaal bij een serie dagen met hetzelfde weer toch steeds andere opnamen laten zien.
Van Cann: “Eigenlijk lag het voor de hand: Sesamstraat herhalen we ook om de zoveel jaar. We ontdekten zelfs dat we Erwin al in 2003 hadden kunnen laten gaan. Sinds dat jaar heeft hij geen nieuwe voorspelling meer gedaan.” Kleine afwijkingen tussen de voorspelling en het echte weer zouden geen probleem vormen, aangezien ook bij een live-weerbericht de voorspellingen niet altijd uitkomen.