vrijdag 19 oktober 2012

Monetaire installatie ontdekt in Griekenland

Monetaire installatie ontdekt in Griekenland:
EU-waarnemers beweren dat ze op satelietbeelden van het Griekse platteland monetaire installaties hebben ontdekt. De Europese Unie dreigt met sancties als Griekenland zijn monetaire ambities niet laat varen.
Volgens de inspecteurs zijn er aanwijzingen dat de Grieken binnen vier jaar een eigen munt kunnen ontwikkelen. De overstap naar de eigen munt vormt een monetaire dreiging die de vernietiging van Europa zou inluiden. Voor de EU is het van groot belang dat Griekenland het geheime monetaire programma staakt.
De Griekse regering weigert verantwoording af te leggen. Premier Samaras zei in een toespraak tot zijn volk: “Het klopt dat in de monetaire installatie op bescheiden schaal aan een zelfstandige munt voor eigen gebruik wordt gewerkt. Dit is echter voor vreedzame doeleinden en niet voor het van de kaart vegen van Europa. Het trotse Griekse volk zal niet buigen voor intimidatie van westerse mogendheden.”
De installatie, die in het rotsland ten westen van Thessaloniki zou staan, is slechts ten dele operationeel en vormt nog geen werkelijke dreiging. Toch baart de ontdekking zorgen. Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad: “Het begin is er. Er is een installatie, maar we weten niet hoeveel kennis er is om een substantiële dreiging te vormen. Het kan nog jaren duren voordat ze een munt hebben ontwikkeld, maar er moet nu worden ingegrepen.”
Hoewel er wereldwijd talloze landen zijn met monetaire installaties, is het volgens de EU onverantwoord als een wankelende democratie als Griekenland hierover zou beschikken. “Een land met eigen monetaire ambities is een regelrechte bedreiging voor de stabiliteit van de eurozone,” aldus van Rompuy.
Beleidsmatig is het onduidelijk hoe de EU Griekenland verder onder druk kan zetten. Van Rompuy: “We kunnen geen strengere sancties opleggen dan we nu al doen. Met het meest recente bezuinigingspakket is de economie eigenlijk al verloren.”