donderdag 24 oktober 2013

'Afschaffing van Zwarte Piet zou haar doel ver voorbij schieten' - opinie - VK

'Afschaffing van Zwarte Piet zou haar doel ver voorbij schieten' - opinie - VK: "De Sinterklaasadepten kunnen niet langer volstaan met de verzekering dat Zwarte Piet niets met racisme van doen heeft. Evenmin dragen verwijzingen naar de 'onschuldige' herkomst van Zwarte Piet - als nar, secretaris van de bisschop van Myra, residu van het negentiende-eeuwse oriëntalisme of 'hybride figuur' - iets bij aan het begrip voor zijn verschijning. Dat de tegenstanders van Zwarte Piet een kleine (zij het groeiende) minderheid vertegenwoordigen, en dat die tegenstanders met verwijzingen naar de slavernij en - erger nog - de Holocaust de verhoudingen soms volkomen uit het oog verliezen, doet daar niets aan af. Het feest is omstreden. Dat vergt aanpassingen. "

'via Blog this'

Na de mobilisatie om zwarte piet te behouden zijn er twee redenen om het sinterklaasfeest toch afteschaffen:
1. Het is heel goed getimed om het sinterklaasfeest nu af te schaffen want niemand kan zich in de crisis zulke goedgeefsheid in een dure maand nog veroorloven.
2. Het is de nederlandse oplichting pur sang tov. de rest van de wereld, alsof wij zo gul zijn in al onze benepen spaarzaamheid. Rusland oa. heeft dat heel goed begrepen. We kunnen aan niemand nog het sinterklaasfeest verkopen behalve dan alleen aan onszelf.

Ik stel een zitting van de veiligheidsraad van de UN voor om het sinterklaasfeest eens goed onderhanden te nemen, en nederland eindelijk eens de zwarte piet toegedeeld krijgt waar het recht op heeft.
En de werkelijke historische wortel van het sinterklaasfeest ligt op de slavenschepen die de evenaar passeerden, waarbij de kapitein als neptunus verkleed de slaven wat beschaving bijbracht mbv. een zak en roe waarbij zijn knecht staat te lachen als een paard.

sinterklaasintocht 1941

Als we meelezen in het scheepslogboek van willem barentsz:
'...Als den herinnering aan den party feesten wij opden 4 december ende binden den swartman stevig vast aan den dakpilaar van het behouden huys.  Cornelis hout den sack vast om den swarte te waterboarden, heemskerck kijkt toe met den heiligen schrift in sijnen hand... ...Die swarte is gefolterd geworden ende heeft doen bekent doende spion te sijn van die tsaar Michael de 1 ende hebben doen gesonken ons schip 'die verdwealde swean' met die swarte magie en hekserij voordat wij huyschwaarts waren gegaan..' etc