donderdag 29 mei 2014

topologika | het recht om te verdwalen


De dynamiek van het verdwalen

De kortste verbinding tussen twee punten in de wiskunde is een rechte lijn. In de mensenwereld is de kortste verbinding een rechte lijn via een middelpunt en het middelpunt kan ieder subject zijn.
Zo blijkt tussen mensen, net als in voetballen, de kortste verbinding tussen twee doelen de afstand te zijn die de bal moet afleggen tussen twee teams om een goal te bereiken. Het middelpunt is de man met de bal en ook de middenstip. De weg die de bal heeft aflegt is altijd de kortste verbinding, behalve als er geen goal valt want daarmee heeft de bal dan ook geen weg afgelegd en was de wedstrijd geen bal.
De bal volgt de weg via vorken in de weg, elk subject dat de bal krijgt is een eigenlijke vork en daarmee is elk middelpunt een vork. De bal wordt de weg gewezen met de vorken. De bal verdwaalt als men de bal naar de tegenstander schopt. Indien men als speler nooit de bal krijgt van een medestander noch van een tegenstander dan is de wedstrijd verdwaalt. In uitwedstrijden of thuiswedstrijden verliezen, is de bal verliezen omdat men die resp. thuis liet of uit had liggen en de wedstrijd is dan verdwalen. Het doel is om geen goalen weg te krijgen. 


Het recht om te vergeten

Nu google gehoor heeft gegeven aan de europese eis om te mogen worden vergeten door zoekmachines ligt de weg open voor een censuur waarbij de ijzingwekkende consequenties zouden kunnen zijn dat slechte rapportpunten of examens vergeten worden, hele geschiedenisfragementen door zoekmachines nagelaten worden met zoeken en hele geschiedenissen vervalst worden omdat men al niet meer aan zijn geboorteplaats, de finale tussen nederland-duitsland, einsteins misvatting over de kosmologische constante of de holocaust herinnert wil worden of in meer voorkomende gevallen aan zijn ex, met als uiterste consequentie dat men niet aan google zelf herinnert wil worden.
Dit alles komt de waarheidsgetrouwheid van een zoekmachine niet ten goede maar zoals iedere ervaren stalker weet is je onzichtbaar houden voor een zoekmachine niet het moeilijkste kunstje. Voor emprische feitelijkheden word een zoekopdracht een dwaaltocht en zoals geen enkel slachtoffer van een stalker heeft begrepen: dat was het al omdat de gevonden waarden meestal zonder verband gevonden zijn of uit hun verband gerukt en men dan teveel met gissen moet duiden, en het verband zelf meestal veel te laat er achteraan komt hobbelen met een achterstand van minstens een jaar!

Zou, indien ik niet aan mijn geboortehuis of stamcafe wil worden herinnert, google dit dan ook van google maps verwijderen? (Gelukkig gaat google (nog) niet zo cynisch te werk. En voor ongecensureerde zoek resultaten moet men vanaf nu wel buiten europa zoeken.)
Het is dan ook een blunder van formaat als hele groepen mensen gaan klagen over hetzelfde item.
Indien ja, dan is iedere zoekmachine een speurtocht in de fantasie waar een madscientist nog een puntje aan kan zuigen en kan men net zo goed gaan voetballen. De bal ligt bij U, al sinds 1984.