zondag 21 september 2014

Dankzij de sociale natuurkunde gaan veel dogma's sneuvelen - Wetenschap - TROUW

Dankzij de sociale natuurkunde gaan veel dogma's sneuvelen - Wetenschap - TROUW: "

'Social Physics' - sociale natuurkunde - heet de jongste tak van sociale wetenschappen. Het laboratorium van Alex Pentland is de echte wereld; proefpersonen zijn we allemaal, met dank aan Big Data.

...

Economen kunnen van Pentlands boek een hoop opsteken - als ze het aankunnen, want hij gooit veel van hun gangbare opvattingen omver. Zo laat hij weinig heel van het traditionele idee van een vrije markt waar een 'onzichtbare hand', door volledige concurrentie afgedwongen, alles in goede banen leidt. In het echt, betoogt Pentland, zijn samenwerking en uitwisseling een veel adequatere verklaring voor hoe het er in de economie aan toegaat dan rivaliteit en concurrentie.

 Eigenwijze economen als Herbert Simon (1916-2001) beweerden dit al lang geleden. Simon - tevens sociaal wetenschapper en politicoloog, hij won in 1978 de Nobelprijs voor de economie - schatte dat slechts 20 procent van de handel daadwerkelijk via vrije markten verloopt. De meeste transacties vinden plaats binnen de muren van een bedrijf, of in samenwerking tussen bedrijven.

 Pentlands empirische resultaten bewijzen postuum Simons gelijk. Mensen zijn geen egoïstische, zelfsturende wezens, maar worden gedreven door normen die tot stand komen in het sociale leven. Dat levert ook meer op. Het zijn niet die paar exreem slimme mensen die een team succcesvol maken (die gaan elkaar al gauw de loef afsteken). Het gaat erom dat alle leden, ook de middelmatige, genoeg aan het woord kunnen komen en dat ze naar elkaar luisteren. Leiders die op die manier een constructieve cultuur weten te creëren zijn beduidend succesvoller. Met z'n allen weet je altijd veel meer dan alleen, hoe slim je ook bent."



'via Blog this'

Met datasets waarmee u zelf aan de slag kunt.