vrijdag 9 januari 2015

de mensheid een organisme

Welbeschouwd is de mensheid een organisme die dankzij een valse start nog geen eenheid is.
Doordat in het begin culturele, mathematische, wetenschappelijke en politieke ontwikkelingen te ver van elkaar verspreid lagen voor ononderbroken onderling contact zijn de huidige grondslagen net zo versplinterd en verschillend, neem ook alleen al de tegenspraak in de bijbel voor ons christenen.
Maar door de globalisering van de handel en levendige toerisme naar alle windstreken en vooral technologische vooruitgang zoals de domesticering van het paard, de boekdrukkunst, het ijzeren schip en de trein, de telegraaf en telefoon, de radio en tv, de auto, het vliegtuig en internet, mag men verwachtten dat alleen al om statistische redenen en de entropiewet alle verschillen uiteindelijk zullen verdwijnen door te convergeren tot een egaal gemiddelde, op dat moment is het organisme mensheid een geheel, het zogenaamde omega punt van Chardin.
De transitiefase waarin we nu verkeren en die al begon met WW1 is de reden van de vele culturele en politieke botsingen waarin als vanouds slechts een meme kan triomferen. Uiteraard die meme die het beste is aangepast aan de omgeving en dat sluit verscheidenheid in het geheel niet uit.
Gelukkig is er een website die dat keurig bijhoudt.
Een ander belangrijk evolutiefilosoof in dit verband is natuurlijk Henri Bergson.