maandag 10 augustus 2015

We moeten ons voorbereiden op een politieke aardverschuiving - Filosofie - TROUW

We moeten ons voorbereiden op een politieke aardverschuiving - Filosofie - TROUW: "

...

Trump roept maar wat - maar wát hij roept wil een flinke groep graag horen. "Het is duidelijk dat Donald Trump het brede onbehagen kan vertegenwoordigen dat leeft in de Verenigde Staten, net als in Europa," schreef Kennedy.

...Burgerlijke waarden als maat-houden, rationaliteit en voorzichtigheid verliezen - samen met deugden als beleefdheid en zelfbeheersing - terrein en het populisme munt dat verlies om in winst. Het resultaat is de brallerigheid van Trump, Le Pens vocabulaire van de haat, de spektakelpolitiek van Wilders,..., Berlusconi,  Orbán, de over elkaar heen buitelende leiders van Pegida en Alternative für Deutschland.
...

De afgelopen zeven jaar is het besteedbaar inkomen van de Amerikanen met 8 procent gedaald. In ongeveer dezelfde periode daalde het percentage Amerikanen dat zich tot de middenklasse rekent met een vijfde. Veertig procent zegt zich nu te rekenen tot de onderklasse of de onderkant van de middenklasse. In 2008 was dat nog maar een kwart.

Karl Marx voorspelde ooit dat de burgerklasse voorbestemd was voor 'Verelendung' en 'proletarisering'. Een eeuw lang werd hij erom belachelijk gemaakt. Juist het omgekeerde gebeurde. Maar net op het moment waarop het woord 'proletariaat' in het vocabulaire van economen en politici nauwelijks nog weerklank vond, lijkt hij alsnog gelijk te krijgen.

De middenklasse is in de VS nog lang niet verdwenen, maar ze staat wel gevaarlijk onder druk. En dat is niet alleen een economisch probleem. De democratie zelf is een uitvinding geweest van diezelfde middenklasse: 'le tiers état' van abbé Seyes aan de vooravond van de Franse Revolutie. Sindsdien is ze het fundament gebleven waarop de democratische staat berust.

Het verdwijnen van de middenklasse valt samen met de verdamping van het politieke centrum. Dat is méér dan alleen een rimpeling in de geschiedenis. Er kondigt zich een aardverschuiving in aan van het hele politieke bestel. Dat is geen verheugende gedachte. Maar zo lang de middenklasse zich niet economisch weet te rehabiliteren, kunnen we ons er maar beter op voorbereiden."



'via Blog this'


http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3809619/2014/12/12/SCP-Nederlandse-bevolking-lijkt-op-een-clubsandwich.dhtml

Wat het SCP onder middenklasse (pdf) verstaat is onbekend, en het CBS komt niet verder dan de parade van Pen

http://paulmencke.nl/?p=600
2012
De inkomens- en vermogensverdeling in Nederland kan in kaart gebracht worden door de Parade van dwergen en reuzen. Deze is in 1971 bedacht door de Nederlandse econoom Jan Pen. In een optocht van één uur lang komt de hele bevolking op volgorde van de hoogte van hun inkomen of vermogen voorbij. Personen met een gemiddeld inkomen krijgen daarbij de lengte van de doorsnee Nederlander: 1,74 meter.

of jezelf spiegelen aan een gemiddelde of een middenklasse auto of buurt, en al helemaal niks over precariaat

Voor marketing doeleinden bestaan middenklasse blijkbaar wel in het gangbare klassenmodel en er als klasse B 33% uitmaken van de nederlandse bevolking:

En volgens de wikipedia definitie hoort klasse C er dus ook bij.

Middenklasse betekent in naam feitelijk al niets meer omdat de inhoud van het begrip teveel van de inkomensverschillen is afgedreven en alleen nog maar gepolitiseerd kon worden, en daar kunnen een 6 klassenindeling ook niets aan veranderen. De nieuwste klassenindeling is mooi vs. lelijk en de middenklasse ervan is dan de middelmatigen . En al die populistische brallers zijn niet de mooiste. Van een aardverschuiving is evenmin sprake omdat beide tendensen al langer aan de gang zijn, zoals in campagne filmpjes vaan voorgaande verkiezingen al te zien was. Pas als Trump als onafhankelijk kandidaat de president van amerika wordt noem ik het een aardverschuiving maar voor zulk een voorspelling daar is het nu nog te vroeg voor, en ik betwijfel of het gegroeide precariaat van amerika zoveel macht heeft of dat wellicht de financiele meltdown van china dat voor elkaar krijgt. Daarnaast is dit al de derde maal dat trump aankondigde een gooi naar de macht te doen. Maar als tegenreactie op Obama's linkse en anti-racistische uitstraling is in dialectische zin een brallerige populist wel te verwachten als kandidaat.
Maar om toch een voorspelling te doen:



Cast performed on Aug. 10, 2015 12:11:18
Cast made at the beginning of a time interval of 1/1000th of a second.
Overview of cast:
================
Primary hexagram: Sun (hexagram 57)
  Trigrams: Sun over Sun
  Archetype: Gentle penetration
  General meaning: Mildness. The symbol of penetration.

Secondary hexagram: Feng (hexagram 55)
  Trigrams: Chen over Li
  Archetype: Abundance
  General meaning: Abundance. The symbol of prosperity.

As Sun passes to Feng, the following lines change:1,2,4,5,6

Ruling lines:
==============
Ruling lines in primary hexagram: fifth
Ruling lines in secondary hexagram: fifth

Changing line summaries:
=======================
First line changes from: It comes and goes.  In advancing and retreating the perseverance of a warrior furthers.
First line changes to: When one meets one's destined ruler, one can be together ten days, and it is not a mistake.  Going meets with recognition and achieves goals.

Second line changes from: Penetration beneath the bed. Priests and magicians are used in great number.  Good fortune.  No blame or mistake.
Second line changes to: The screen is of such fullness that the polestars can be seen at noon. In going one meets with mistrust, injury and hate.  If one is aroused through truth, good fortune comes.

Fourth line changes from: During the hunt, three kinds of game are caught.  Remorse disappears.
Fourth line changes to: The screen is of such fullness that the polestars can be seen at noon.  Meeting with a tranquil master, a ruler, who is of like mind.  Good fortune.

Fifth line changes from: Perseverance brings good fortune.  Remorse disappears.  Nothing is without benefit.  A bad beginning has an end.  Before the end, three days.  After the end, three days.  Good fortune.
Fifth line changes to: Coming treasures. Lines are coming, blessing and fame draw near, good fortune.

Sixth line changes from: Penetration beneath the bed.  One loses valuables and axes. Perseverance brings misfortune.
Sixth line changes to: The house is so grand that it screens off the family. The house is in a state of abundance.  Someone screens off the family, peers through the gate, and no longer perceives anyone, and for three years sees nothing.  Misfortune.

De enige lijn die niet veranderd is lijn 3 en die betekent:

Hexagram 57 Line 3
Standard interpretations
Repeated penetration.  Regrettable.
Repeated penetration.  Humiliation.
Legge interpretation
The third [nine], undivided, shows its subject penetrating (only) by violent and repeated efforts.  There will be occasion for regret.
Line 3 is in the right place for a strong line.  But its position at the top of the lower trigram is supposed to indicate the restlessness, and here the vehemence, of its subject.  And 6 is no proper correlate.  All the striving is ineffective, and there is occasion for regret.

Alle andere lijnen staan wat er te vroeg of te laat in het ritme van de maatschappelijke harmonie en het hexagram verandert daarom in hexagram 55.

Hexagram 55: Feng (Fang)
Standard interpretation(s):
Abundance.  Success.  The king approaches.  Be not sad.  Be like the sun at the zenith.
 Fullness, clarity, greatness; advanced civilization.  Abundance has success.  The king attains abundance.  Be not sad.  Be like the sun at midday.  Both thunder and lightning come, the image of abundance.  Thus the superior person decides lawsuits and carries out claims.